Volledig scherm
Doortrekking en verbreding van de A15 zorgt voor iets meer verkeer op de Rijksweg-Zuid en Griftdijk, maar veel minder verkeer op de Rijksweg-Noord © ANP

Rijksweg-Noord in Elst stuk minder druk bij doortrekking A15

ELST/ OOSTERHOUT - De Rijksweg-Noord profiteert in en om Elst het meest van doortrekking van de A15: het zal er zo'n 10 procent minder druk worden. Rondom de A15-aansluiting Elst/Oosterhout wordt het juist drukker, maar die verkeerstoename beperkt zich tot maximaal 4 procent.

Dit blijkt uit een studie, die een verkeersadviesbureau op verzoek van de gemeente Overbetuwe uitvoerde. De gemeenteraad wilde graag de lokale effecten van het al dan niet doortrekken van de A15 tussen Bemmel en Zevenaar in beeld hebben. En daarbij was er vooral nieuwsgierigheid of het nou heel erg veel drukker op de Rijksweg-Zuid en Griftdijk tussen Elst en Oosterhout rond de af- en opritten van de A15 zou worden. 

Sowieso kwart drukker

Dat laatste blijkt dus reuze mee te vallen. Zonder A15-doortrekking neemt het verkeersaanbod sowieso flink toe: met 25 procent in peiljaar 2027. Dat percentage stijgt naar 29 procent als er wel een snelweg van/naar de Liemers ligt. Het effect op de Griftdijk is nog beperkter: 26 procent meer verkeer in 2027 ten opzichte van nu als de A15 niet verlengd wordt, 27 procent als dat wél gebeurt. Van de op- en afritten Elst/Oosterhout maken momenteel gemiddeld 21.300 voertuigen per werkdag gebruik; dat worden er over acht jaar 36.000.

Slechts 5 procent

Daarentegen is er wel groot effect op de Rijksweg-Noord, omdat veel minder verkeer via Arnhem richting Liemers of Achterhoek rijdt. De verkeersdrukte groeit tot 2027 met 16 procent, maar als de doorgetrokken A15 er ligt wordt dat slechts 5 procent.  

Ook de A50 tussen Knooppunt Valburg en de A12 bij Knooppunt Grijsoord zal baat hebben bij een doorgetrokken A15: het verkeersaanbod groeit daar dan minder hard. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe