File op de A12 nabij Duiven en Zevenaar (archieffoto).
Volledig scherm
File op de A12 nabij Duiven en Zevenaar (archieffoto). © Jan Ruland van den Brink

Tweede Kamer: A12 moet voorrang krijgen bij aanpak fileleed Gelderland

ZEVENAAR/ DEN HAAG - Bij de grootschalige aanpak van het fileleed in Gelderland moet de snelweg A12 bij Duiven en Zevenaar als eerste onder handen worden genomen. Die wens heeft de Tweede Kamer dinsdag neergelegd bij de regering.

Reden voor het verzoek zijn de dagelijkse lange files rond Arnhem. Daarnaast kost de verbreding van de A15 tussen Ressen en Zevenaar, waar de Raad van State ook nog een uitspraak over moet doen, veel tijd. Een verbreding van de A12 bij Duiven en Zevenaar maakt deel uit van de grootste verkeersoperatie in Gelderland die nu op de planning staat. De bedoeling is dat alle werkzaamheden uiterlijk in 2024 klaar zijn.

Aanleiding voor het voorstel de A12 als eerste aan te pakken, is een motie van VVD-Kamerlid Remco Dijkstra. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft daar nu mee ingestemd.

Vluchtstroken worden rijstroken

Dijkstra pleit onder meer voor bredere invoegstroken en denkt eraan vluchtstroken te veranderen in rijstroken. De regering moet nu bekijken of vervroegde ingrepen niet leiden tot vertraging van het enorme project rond de verlenging van de A15 en de verbreding van de A12.

Een andere motie van Dijkstra, ook over de A15, kreeg eveneens voldoende steun. Daarin vraagt hij het kabinet te onderzoeken of - en zo ja welke - extra maatregelen nodig zijn om de doorstroming op de A15 tussen knooppunt Deil en Ochten op gang te houden. Ook dat is een bekend verkeersknelpunt in de regio.

  1. Tien ‘coronaboetes’, maar vooral waarschuwingen in de Liemers
    PREMIUM

    Tien ‘coronaboe­tes’, maar vooral waarschu­win­gen in de Liemers

    ZEVENAAR/ WESTERVOORT - Inwoners van de Liemers houden zich redelijk goed aan de strikte regels die zijn opgelegd vanwege het coronavirus. Handhavers van de gemeenten Duiven en Westervoort moesten het meest in actie komen met respectievelijk zeven en twee boetes. De personen die op de bon geslingerd werden, begaven zich in veel gevallen op verboden terrein. Westervoort en Duiven hebben voetbalkooien en skateparken afgesloten.

Liemers