Volledig scherm
Bjorn Breukers (links) en Derya Breukers-Ün. © Politie

Politie : twee vermiste Haaksbergenaren 'in goede gezondheid'

UpdateTwee van de drie Haaksbergenaren die vermist waren in Turkije zijn terecht. De Nederlandse politie meldde vanavond met Derya Breukers-Un en Bjorn Breukers in Turkije te hebben gesproken. De 21-jarige Joey Hoffman blijft vermist. De Turkse en Nederlandse politie zetten het onderzoek dan ook voort.

De politie in Nederland meldt contact te hebben gehad met Björn (34) en Derya (26), die dus niet langer als vermist worden gezien. Volgens de politie zijn de twee in 'goede gezondheid' aangetroffen.

De Nederlandse politie heeft met het tweetal gesproken over Joey Hoffmann (21), van wie nog altijd elk spoort ontbreekt. Die Haaksbergenaar zou in juli al terugkeren naar Nederland, maar dat is nooit gebeurd. Er worden geen mededelingen gedaan over de inhoud van dat gesprek, al wordt het koppel niet als verdachte gezien. Het onderzoek wordt voortgezet door zowel de Turkse als Nederlandse politie.

Onderzoek

De Nederlandse en Turkse politie werken ondertussen samen aan een strafrechtelijk onderzoek naar de Haaksbergenaren in Turkije. Dat onderzoek richt zich ook op de vermissing van Joey. Over zijn vermissing zijn nog steeds de meeste zorgen omdat van hem géén teken van leven is binnengekomen. 

De twijfels die de politie heeft zijn er vanwege de duur van de vermissing en de lange tijd waarin familieleden geen contact met de drie hebben gehad. Dat het onderzoek inmiddels de naam ‘strafrechtelijk’ heeft gekregen betekent niet dat er specifieke verdenkingen zijn tegen de drie Nederlanders: alle mogelijke scenario’s over de verdwijningen liggen nog open. Wel bestaat inmiddels het vermoeden van een misdrijf.

'Geen tijd'

Derya had eerder vandaag al van zich laten horen. Olaf Koens van RTL Nieuws belde haar, zij nam op en bevestigde dat ze Derya is. Daarna verbrak ze de verbinding met de mededeling dat ze 'geen tijd heeft' voor een langer gesprek.

Derya én haar man Björn zouden volgens de Turkse politie ook op een camera gezien zijn in de buurt van Ankara, ruim 500 kilometer ten noorden van Silifke waar zij een nieuw leven wilden opbouwen. De Nederlandse politie kan dat niet bevestigen. ,,De Turkse politie leidt het onderzoek naar wat er in Turkije is gebeurd, wij gaan alleen over de vermissing," aldus een woordvoerder.

Lees door onder de kaart.

Volledig scherm
© AD

Opbouwen

Het tweetal werd ongeveer anderhalve week geleden als vermist opgegeven. Hun vriend Joey was al sinds 8 juli als vermist opgegeven. Derya gaf vorige week via social media al een teken van leven aan haar familie, die van Turkse komaf is. 

Derya en Björn zijn eind juni naar het Turkse Silifke. Joey zou het tweetal daar helpen bij het opbouwen van een nieuw leven. Maar hij zou 8 juli al weer teruggaan naar Nederland. Hij bereikte echter nooit het vliegveld in Adana vanwaar hij zou terugvliegen. De politie sprak de andere twee nog op 21 juli over zijn vermissing. Sindsdien waren ook zij spoorloos. 

Drugs

De vraag wát het drietal nu precies in Turkije ging doen, wordt steeds prangender. De plek waar de nieuwe woning van Björn en Derya moest verrijzen, lijkt onvindbaar. Ook kijkt de politie uit naar het busje waarmee het tweetal in juni naar naar Silifke afreisde.

Joey en Derya hebben voor zover bekend geen strafrechtelijk verleden. Björn is wel ooit in aanraking geweest met justitie. Hij moest in 2014 voorkomen bij de politierechter vanwege drugsbezit. De rechtbank in Almelo wil niet zeggen of hij daadwerkelijk is veroordeeld.

  1. ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    Wie denkt aan zeepaarden, heeft waarschijnlijk een klein, gracieus onderwaterdiertje in gedachten. Maar vanmiddag aan het strand bij de Tweede Maasvlakte gingen heuse trekpaarden getooid met sleepnetten het water in. Strandwandelaars van jong tot oud keken gebiologeerd toe hoe de edele dieren voor de vangst van garnalen, haringen en nog veel meer het woeste zilte zeewater betraden. Toneelschrijver Simon Weeda, die altijd gefascineerd is geweest door de relatie tussen mens, dier en natuur, wil de oude traditie, waarbij vissers en boeren de handen ineensloegen om een extra zakcentje te verdienen, nieuw leven inblazen.