Volledig scherm
De rij woningen aan de Veerstraat in Wageningen. © DG

Bewoners Wageningse Veerstraat bezorgd over zwaar vervuilde grond

WAGENINGEN - De grond achter een rij huizen aan de Wageningse Veerstraat blijkt ernstig vervuild met lood en kankerverwekkende stoffen. Bewoners zijn boos. ,,Ik eet geen fruit meer uit eigen tuin.’’

Quote

Ik eet pruimen en kersen uit mijn tuin. Wie zegt mij dat dat niet gevaarlijk is?

Harald van Roekel, buurtbewoner

De Wageningers maken zich ernstig zorgen over de risico’s die ze lopen door de ernstig vervuilde grond waarop zij wonen. De vervuiling kwam aan het licht toen één van de huurwoningen in de straat te koop werd gezet. Bezorgde potentiële kopers meldden het aan de huurders. Geen van de bewoners van de nummers 130 tot en met 140A was van deze vervuiling op de hoogte. 

,,De huurders van voor 2001 zijn destijds door de gemeente van de vervuiling op de hoogte gebracht. De huidige huurders weten van niks’’, zegt bewoner Harald van Roekel. Bij de verkoop van het huis kwam een rapport over de vervuiling van de Provincie Gelderland uit 2000 op tafel. ,,De gemeente Wageningen weet al achttien jaar dat deze vervuiling er zit en heeft niks gedaan”, zegt een zichtbaar aangeslagen Van Roekel. ,,Ik eet pruimen en kersen uit mijn tuin. Wie zegt mij dat dat niet gevaarlijk is?”

Puin en koolresten

In mei 1996 werd door de gemeente een eerste geval van vervuilde grond in de straat ontdekt. Eind 1999 liet de gemeente Wageningen opnieuw grondonderzoek doen. Uit een rapportage van de Provincie Gelderland uit 2000, die recentelijk bij de bewoners in bezit is, blijkt dat de grond achter hun huizen ernstige bodemverontreiniging heeft. 

Het gaat vooral om een verontreiniging met lood. Tijdens het onderzoek werden er ook puin en koolresten in de bodem aangetroffen. Daarnaast zijn overschrijdingen van zink en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) gemeten. Dat zijn stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn.

Sanering

Begin jaren tachtig zijn de tuinen van de woningen door de gemeente opgehoogd met materiaal van elders. In het rapport valt te lezen dat niet bekend is waar dit materiaal vandaan kwam. Het rapport spreekt van ernstige bodemverontreiniging en meldt dat sanering noodzakelijk is. 

Op grond van de normale blootstellingsrisico’s is er volgens de onderzoekers echter geen sprake van urgentie. Aan te tekenen valt dat er dan niet meer dan 10 procent van het fruit en de groente uit eigen tuin mag worden gegeten. ‘Mocht het gebruik veranderen in wonen met moestuin of professionele kinderspeelplaats kunnen de risico’s veranderen’, zo staat te lezen.

Angst

Quote

Mijn dochtertje speelt in de tuin, graaft in het zand. En nu? Ik kan haar moeilijk binnen houden

Mechteld Lureman, buurtbewoonster

Mechteld Lureman, bewoonster van Veerstraat nummer 136, woont sinds 2004 in het huis waar voorheen haar moeder woonde. In Lureman haar tuin groeien aardbeien, kruiden en hangen zongerijpte volle bossen druiven. ,,Ze doen het geweldig, maar ik eet ze niet meer.” Ook andere buurtbewoners geven aan geen groente en fruit meer te durven eten uit eigen tuin.

Lureman heeft een dochtertje van 2 jaar. ,,Ze speelt in de tuin, graaft in het zand. En nu? Ik kan haar moeilijk binnen houden.” De grond uit de tuin lopen we ook onze huizen binnen, zeggen de bewoners. ,,En over de schadelijkheid van lood, ook voor kleine kinderen, is de laatste jaren steeds meer bekend. Gedragsproblemen, afname IQ etcetera’’, weet Lureman.

Overleden aan kanker

Een andere buurtbewoonster zegt dat er in de afgelopen tien jaar acht mensen uit de straat zijn overleden aan kanker. ,,Wie zegt mij dat dit niet aan die vervuiling ligt?”, zegt Van Roekel. De bewoners zijn verontwaardigd dat ze nooit iets gehoord hebben en dat ze de vervuiling bij toeval hebben ontdekt. ,,Anders hadden we nu nog niks geweten”, zegt Lureman. ,,We wonen hier op een hele mooie plek, maar dit is de andere kant.”

De bewoners hebben nu in een mail aan de gemeente en de woningstichting hun zorgen geuit. Ze willen van de instanties weten welke stappen deze gaan zetten. Maandagavond hebben de bewoners op de politieke avond hun verhaal gedaan. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de wethouder de bewoners heeft toegezegd alle feiten in beeld te brengen en dan bij ze terug te komen. ,,Meer kunnen we er op dit moment niet over zeggen. We gaan het eerst goed uitzoeken”, aldus de woordvoerder.

Verantwoordelijk

De Woningstichting geeft aan de huizen in 2007 over te hebben genomen van de gemeente. Zij was, volgens een woordvoerder, meteen op de hoogte van de grondvervuiling omdat in de notariële stukken al wordt gesproken van een sanering die niet urgent is. ,,Tevens staat hierin vermeld dat de grond geschikt is voor beoogd gebruik: wonen met tuin”, aldus de woordvoerder.

Op de vraag wie nu verantwoordelijk is voor de sanering van de grond en wie op draait voor de kosten, zegt de woordvoerder: ,,We zijn nu samen met de gemeente de feiten in kaart aan het brengen en aan het bespreken hoe we dit aanpakken.” 

Waarom de nieuwe bewoners nooit op de hoogte zijn gebracht van de vervuiling is De Woningstichting niet bekend. ,,We zijn pas in 2007 eigenaar geworden.” De woningen en de tuinen zijn volgens de woordvoerder geschikt voor daarvoor beoogd gebruik. ,,Kinderen kunnen gewoon in de tuinen spelen.”

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei