Volledig scherm
De Veerstraat in Wageningen © Google streetview

Grondboringen vervuilde grond Veerstraat van start

WAGENINGEN - De gemeente Wageningen en de Woningstichting laten deze week grondboringen doen in de tuinen van de huizen aan de Veerstraat in Wageningen. Dit bodemonderzoek moet duidelijk maken hoe ernstig de tuinen zijn vervuild.

Bij verkoop van een van de woningen ontdekten de huurders recent dat de grond waarop zij wonen al tientallen jaren ernstig vervuild is met onder meer lood, zink en het kankerverwekkende PAK.

Fruitbomen

De huidige bewoners, van Veerstraat 110 tot en met 118 en 130 tot en met 140A, waren niet op de hoogte van de vervuiling en vrezen dat door intensief gebruik van hun tuinen - er zijn diverse bewoners met fruitbomen en groente - er gevaar is voor hun gezondheid en dat van hun kinderen. Ze vroegen de gemeente en Woningstichting om opheldering, waarna deze een nieuw bodemonderzoek aankondigden.

Omdat er twee bewoners zijn die vraagtekens zetten bij dit nieuwe onderzoek, er zijn immers al onderzoeksresultaten, werden zij vorige week uitgenodigd voor een gesprek met gemeente, woningstichting en GGD. Doel van dit gesprek was de bewoners meer informatie te geven.

Intelligentie

,,We hebben er voor het eerst een excuus gehoord. De communicatie naar ons had anders gemoeten. Maar echt wijzer ben ik niet geworden. Ik heb meer vragen dan antwoorden”, zegt Mechteld Lureman, woordvoerster namens de bewoners. Op de vraag wat de loodwaarde van 1.4 in haar tuin betekent, waar 1 maximaal is toegestaan, kwam volgens Lureman geen duidelijk antwoord. Een woordvoerster van de GGD gaf aan dat lood effect heeft op de intelligentie van kinderen. 

,,Ik zou mijn bloed kunnen laten testen op lood, maar ze zei daar onmiddellijk bij dat ze dat niet adviseerde voor mijn 2-jarige dochtertje. Zo’n prikje zou te veel impact hebben.” Lureman geeft aan het bloed van haar en haar dochter wel te gaan onderzoeken. ,,We hebben samen in de tuin gewerkt en gespeeld. Ik wil weten hoe hoog de waarde in ons bloed is.”

Een woordvoerster van de gemeente bevestigt dat de GGD adviseert kinderen niet te laten prikken. ,,Dit in verband met de impact op kinderen en de lage verontreinigingsgraad van de grond.”

Dieper geboord

Na aandringen van bewoners zal er deze week wel dieper geboord worden. ,,Volgens de gemeente is een diepte van een halve meter genoeg om de gesteldheid van de leeflaag te bepalen. Maar er zijn bewoners die hun tuin opgehoogd hebben”, aldus Lureman.

Sloop

In januari horen de bewoners de uitslag. Lureman: ,,En mochten de resultaten niet goed zijn, dan wordt er binnen vijf jaar gesaneerd. Hoezo vijf jaar?”

Een woordvoerder van de gemeente legt uit: ,,Er is hier sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging die niet urgent is. In de beschikking van de provincie is daarom ook geen saneringstijdstip opgenomen. Als we de grond gaan saneren, gebeurt dat op een praktisch moment. Bijvoorbeeld bij sloop- en ruimtelijke ontwikkeling.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei