Volledig scherm
Mechteld Lureman met haar dochter en buurvrouw Janneke van Dijk (rechts). © Herman Stöver

Mechteld ligt wakker van vervuiling Veerstraat: 'Ik wist dat het erg was, maar zo erg...'

WAGENINGEN - ,,Ik heb er vannacht wakker van gelegen. We hebben nu duidelijkheid, maar ik ben op zijn zachtst gezegd niet blij met de resultaten”, zegt de bewoonster van de meest vervuilde tuin aan de Veerstraat, Mechteld Lureman.

De vervuiling aan de Veerstraat kwam aan het licht toen één van de huurwoningen in de straat te koop werd gezet en de potentiële kopers ontdekten dat de grond vervuild was. ,,Toen we bij de gemeente aan de bel trokken, kregen we te horen dat we ons geen zorgen hoefden te maken. En nu blijken de gezondheidsrisico's opeens veel groter dan gedacht en gaan ze saneren. Ik ben boos.”

Lood

In de tuin van Lureman werd een loodgehalte van 1.119 gemeten. Volgens de richtlijnen van de GGD moeten bij een derde daarvan al gebruiksadviezen aan de bewoners moeten worden gegeven en moet de grond gesaneerd worden. 

,,Ik wist dat het erg was, maar zo erg... Hoeveel risico hebben we de afgelopen jaren al gelopen? Ik vind dat een beangstigende gedachte. Mijn dochtertje is 2,5 jaar. Het voorjaar komt er aan. Wat gaat de gemeente nu doen om er voor te zorgen dat zij veilig buiten kan spelen?”

Bloedtest

Quote

We hebben jaren in de tuin gewerkt en gespeeld

Mechteld Lureman, bewoonster Veerstraat

De bezorgde Lureman gaat het bloed van haar dochter en haarzelf laten testen op lood. ,,We hebben samen al die jaren in de tuin gewerkt en gespeeld. Ik wil weten hoe hoog de waarde in ons bloed is.” 

De grond bij de woningen is alleen onderzocht op pak en lood. ,,Wie zegt mij dat er niet nog veel meer troep in ligt?’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei