Volledig scherm
Mechteld Lureman met dochter en buurvrouw Janneke van Dijk (rechts) in met lood vervuilde tuinen © Herman Stöver

Zorgen om gezondheid in Veerstraat Wageningen

WAGENINGEN - Enkele bewoners van de Veerstraat ondergaan, op kosten van de gemeente en Woningstichting, een gezondheidsonderzoek. Ze maken zich zorgen over de loodverontreiniging in hun tuinen.

Sinds 2000 waren de bewoners van de woningen aan de Veerstraat in Wageningen niet meer geïnformeerd over de verontreiniging. Stadspartij Wageningen en VVD maken zich zorgen over de gezondheid van de bewoners. Ze hebben wethouder Dennis Gudden gevraagd om de bewoners, en regelmatige bezoekers, de kans te geven om een gezondheidsonderzoek te laten ondergaan.  Gudden: ,,Een bewoonster heeft aangegeven dat ze met haar dochter zo'n onderzoek wil hebben.'' Wie dat ook wil kan zich aanmelden. Rien Bor (Stadspartij) vindt dat er door de gemeente lang over gedaan is om de cijfers bekend te maken. 

Chroom

Gudden ging niet in op het verzoek om niet alleen naar de gevolgen van de loodverontreiniging te laten kijken maar ook naar chroom en zink. En om ook regelmatige bezoekers zo'n onderzoek aan te bieden. Eerder onderzoek heeft volgens de wethouder aangetoond dat daar geen gezondheidsrisico's spelen.

Gudden begrijpt dat de bewoners bezorgd zijn: ,,De informatievoorziening is niet goed gegaan en wij betreuren dat. In een gesprek met enkele bewoners hebben gemeente en Woningstichting excuses aangeboden.''

400.000 euro

 Gudden hoopt dat de gemeenteraad in april instemt met een krediet  (ongeveer 400.000 euro) om de vervuilde grond uit de tuinen weg te halen. Als alles snel verloopt kan de verontreinigde grond voor oktober weg zijn. 

Soortgelijke verontreinigingen zijn door het voormalige raadslid Harald van Roekel ook al gemeld aan de Stationsstraat en Rouwenhofstraat. Gudden wil nu met name de verontreiniging aan de Stationsstraat snel saneren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei