De Kaliwaal bij Boven-Leeuwen. Archieffoto
Volledig scherm
De Kaliwaal bij Boven-Leeuwen. Archieffoto © DG

Buurgemeente verzet zich tegen slibstort in Kaliwaal

BENEDEN-LEEUWEN - De gemeente West Maas en Waal maakt bezwaar tegen nog meer slibstort in de Kaliwaal bij Boven-Leeuwen. De gemeente Druten, in wiens grondgebied de plas ligt, ziet geen bezwaar.

De West Maas en Waalse wethouder Ans Mol heeft haar collega's in Druten op de hoogte gesteld. ,,Inmiddels is wel duidelijk dat de Kaliwaal geen natuur meer is, maar gewoon een plas water", zegt ze. 

In West Maas en Waal ligt slibstort zeer gevoelig. Actievoerders en gemeente verzetten zich tegen het storten van slib en vervuilde grond in zandafgraving Over de Maas bij Alphen en de mogelijke slibstort in de Vonkerplas in Dreumel.

'Nieuwe vergunning nodig’

De gemeente dient een zienswijze (bezwaar) in bij Rijkswaterstaat, dat deze zomer besloot verdere slibstort in de Kaliwaal toe te staan. Ooit was er een win-winsituatie door verontreinigd slib te gebruiken om een oude zandwinningsput minder diep en dus aantrekkelijker voor planten en dieren te maken. Maar het evenwicht is nu compleet verdwenen, vindt Mol. Het gaat nu alleen nog om het storten van slib, vindt ze.

Daarom kan het project volgens haar zeker niet 'gewoon door' onder de oude vergunning, zoals Rijkswaterstaat beoogt. Het baggerbedrijf moet een nieuwe vergunning aanvragen, en die moet vervolgens worden geweigerd, vindt West Maas en Waal. Rijkswaterstaat wil een 'tweede vulfase' mogelijk maken door de bestaande vergunning op te rekken.

Gifgrond

Het is de vraag of het bezwaar van een buurgemeente bij Rijkswaterstaat wordt gehoord, nu Druten er zelf geen problemen mee heeft. Mol: ,,Wij liggen benedenstrooms van de Kaliwaal en we weten dat daar gifgrond is gestort van de allerzwaarste categorie. Dus én-óf we een belang hebben. Bovendien 'voelt' de Kaliwaal wel heel erg als van ons." De Kaliwaal ligt bij het West Maas en Waalse dorp Boven-Leeuwen 'voor de deur'.

Volgens Mol valt de vervuiling in Over de Maas 'in het niet' bij wat er in het verleden in de Kaliwaal is gestort. De vervuiling in Over de Maas was voor de gemeente reden om dergelijke 'verondiepingen' waar mogelijk tegen te houden. 'Realisatie van natuur' wordt volgens haar 'wat al te lichtvaardig' ingezet als excuus om van verontreinigde baggerspecie af te komen.

Begrip voor de zorgen

De Drutense wethouder André Springveld heeft begrip voor de zorgen van de buren, maar ziet zelf geen reden om tegen de plannen in te gaan. ,,We zijn er pas nog geweest met de gemeenteraad en hier is de houding positief tegenover het baggerbedrijf. Waar nodig gaan we proberen de zorgen van West Maas en Waal weg te nemen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal