De machinist maakt met water het dek en de storttrechter schoon zodat er geen slibresten blijven liggen.
Volledig scherm
De machinist maakt met water het dek en de storttrechter schoon zodat er geen slibresten blijven liggen. © EVELINE VAN ELK

Druten gaat niet in tegen baggerstort Kaliwaal

DRUTEN/BOVEN-LEEUWEN - Druten gaat niet in tegen de voortgaande baggerstorting in de Kaliwaal bij Boven-Leeuwen. Dat laten wethouder André Springveld en zijn collega's weten in antwoord op vragen van collegepartij Kernachtig Druten (K8D). De partij, die erg kritisch is over de slibdumping, wilde dat de gemeente bezwaar zou maken tegen de slibdump. Ze legt zich nu neer bij het standpunt van burgemeester en wethouders.

Fractievoorzitter van K8D, Gerard Worm, zegt dat het standpunt van de partij niet is veranderd. Hij laat weten dat K3-Delta, het bedrijf dat het slib stort, de partij heeft uitgenodigd voor overleg. ,,Ze willen volledige openheid geven over de controles op de slibstortingen", zegt Worm. ,,Daar zijn we erg positief over.” Andere partijen uit de gemeenteraad zijn ook welkom bij deze bijeenkomst.

Nog genoeg vragen

Maar er blijven voor Worm vragen genoeg over. ,,Uit berichtgeving van Zembla blijkt dat er met 30 procent van de gestorte grond in Nederland iets mis is.” Dan gaat het om het landelijke beeld. Maar hoe zit het bij de Kaliwaal? ,,Ik wil weten wat er ligt en waar het ligt. Als het geen vervuiling betreft met chemische, schadelijke stoffen is het geen probleem. We gaan het zien.”

Quote

Er wordt naar ons geluisterd. Maar het is een lopend proces dat helemaal volgens planning verloopt.

Gerard Worm, Kernachtig Druten

Volgens planning

Ondanks het feit dat Druten geen bezwaar maakt tegen verdere slibdumping - buurgemeente West Maas en Waal heeft dat wel gedaan -, vindt hij dat K8D wel iets heeft bereikt. ,,Er wordt naar ons geluisterd. Maar het is een lopend proces dat helemaal volgens planning verloopt. De Watervergunning loopt al veel langer en moet nu geactualiseerd worden.” Die Watervergunning van rijkswege is nodig omdat de Kaliwaal in open verbinding staat met de Waal en de waterkwaliteit er niet slechter van mag worden.

Natuurontwikkeling laten voltooien

De argumenten van Worm zijn dezelfde als die van burgemeester en wethouders. Die laten weten dat ze willen ‘dat het gebied wordt voltooid voor natuurontwikkeling. Vanaf het begin is duidelijk geweest dat de het storten van baggerspecie in twee vulfases zou plaatsvinden. GS van Gelderland heeft daarom ook een milieuvergunning verleend voor het storten van baggerspecie in beide fases.’ Nu is fase twee aangebroken. Precies zoals gepland.

Gaat het alleen om het geld?

Druten heeft daarnaast in 2002 een ‘aanlegvergunning’ verleend voor het storten van baggerspecie in de Kaliwaal. Met de baggeraar sloot Druten een overeenkomst om het slibdepot en de omliggende uiterwaarden in te richten als natuurgebied. ‘Het is daarom niet mogelijk om tussendoor de overeenkomst op te zeggen dit heeft voor de gemeente grote juridische en financiële gevolgen’. Gaat het uiteindelijk slechts om het geld? ,,Daar kan ik geen antwoord op geven”, zegt Worm. 

Maas en Waal