Archief foto: Vrachtwagen lossen vervuilde grond in kleiput Winterswijk.
Volledig scherm
Archief foto: Vrachtwagen lossen vervuilde grond in kleiput Winterswijk. © Jan Ruland van den Brink

Gemeente Winterswijk negeert motie Tweede Kamer en gaat door met grond storten

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk is niet van plan te stoppen met de stort van grond in de kleiput. De dinsdag aangenomen motie in de Tweede Kamer is niet overtuigend genoeg om nu al te stoppen, stelt het college.

Woensdagochtend is de stort van licht vervuilde grond na wat oponthoud doorgegaan. Het toegangshek was eerst met een slot afgesloten. De SP en mensen uit de buurt die erbij aanwezig waren, zeggen dat ze hier niet verantwoordelijk voor waren. Ook niet voor de omvergegooide hekken aan de Driemarkweg.

Lees meer over de stort van baggerslib in onze regio in ons dossier Vervuilde slibgrond.

Nadat de politie het slot van het hek had verwijderd, kon de bedrijvigheid bij de kleiput verder gaan. Het is sindsdien een komen en gaan van vrachtwagens met grond. Of hiermee vooruit wordt gelopen op een eventueel verbod uit Den Haag, is niet bekend. ,,We blijven erbij dat de situatie nog niet veranderd is vergeleken met vorige week. Dus we gaan door’’, aldus woordvoerder Rick Land van de gemeente Winterswijk.

Actie

De SP heeft zich in de buurt van het toegangshek opgesteld en wacht op een mogelijke actie. ,,Er wordt nu op hoog niveau over vergaderd, wellicht dat er een actie volgt’’, aldus Raymond van der Laan van de plaatselijke SP.

Wim Elferdink, wethouder van Winterswijk, ging woensdagmiddag in gesprek met de SP’ers. Elferdink vindt dat Van der Laan en zijn kompanen fout zitten, omdat de gemeente kwalitatief goede grond zou gebruiken.

Drie bezwaren

De buurtbewoners distantiëren zich van de SP-acties, maar zijn wel blij met de uitkomst van de motie. ,,Onze drie bezwaren zijn de natuurontwikkeling, de verkeersveiligheid aan de Vreehorstweg en de burgerparticipatie. Het bezwaar ‘natuurontwikkeling’ zijn we nog aan het uitzoeken. Want als het, zoals wij denken, niet om natuurontwikkeling maar om geldelijk gewin gaat, goedkoop storten van eigen grond, dan had de gemeente een andere inspraakprocedure moeten volgen.’’

Motie

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een motie van SP-Kamerlid Cem Lacin, die wil dat gemeenten per direct stoppen met het ondieper maken van plassen met vervuilde slib en grond.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek