Sterke vervuiling in uiterwaarde ter hoogte van de Rijnbanddijk.
Volledig scherm
Sterke vervuiling in uiterwaarde ter hoogte van de Rijnbanddijk. © William Hoogteyling

Kamer beslist over stilleggen vervuilde slibstort na verontreinigde plassen

ALPHEN - In de Tweede Kamer wordt dinsdagmiddag gestemd over een motie van SP-Kamerlid Cem Lacin, die wil dat gemeenten per direct stoppen met het verondiepen van plassen met vervuilde slib en grond. De kans is groot dat de motie wordt aangenomen, zegt Lacin. 

,,Maar staatssecretaris Van Veldhoven heeft wel aangegeven niet meteen alle lokale projecten stil te willen leggen. In plaats daarvan wil ze de gemeenten wijzen op de evaluatie die eind deze maand afgerond is, en de aangescherpte regels die op korte termijn van kracht zullen worden.”

Onder vuur

Het zogenoemde Besluit Bodemkwaliteit (BBK), waarin is vastgelegd dat grond maximaal 20 procent ‘bodemvreemd’ materiaal mag bevatten, ligt sinds begin dit jaar onder vuur. Onder meer publicaties in deze krant over verondiepingsprojecten in CulemborgEck en Wiel, en Alphen, waar omwonenden de uiterwaarden in vuilnisbelten zagen veranderen, waren aanleiding voor Van Veldhoven om een evaluatie uit te voeren. Die is over een paar weken klaar, maar vooruitlopend daarop kondigde het kabinet vorige week al aan dat grond en bagger vanaf 2019 nog maar miniem kleine hoeveelheden plastic en piepschuim mogen bevatten.

De staatssecretaris gaf ook schriftelijk antwoord op eerdere vragen van Lacin over het project in Alphen, Over de Maas. Daar had het Burgercollectief Dreumelse Waard grote hoeveelheden plastic drijfvuil in kaart gebracht. Van Veldhoven zegt in haar brief dat het ‘aannemelijk is’ dat het aangetroffen oranje plastic van Over de Maas afkomstig is. Ze wijst er op dat de vervuiler verantwoordelijk is voor het opruimen van de troep. Het projectbureau dat Over de Maas uitvoert, Nederzand, heeft dat medio oktober gedaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.