discussie kleiput winterswijk
Volledig scherm
discussie kleiput winterswijk © DG

Kleiput in Winterswijk wordt ondieper gemaakt met vervuilde grond

WINTERSWIJK - De kleiput in Winterswijk mag worden verondiept. De raad is akkoord gegaan met het plan om de natuurwaarde van de waterplas op te krikken door het ondieper te maken.

Dat daarvoor licht vervuilde grond wordt gebruikt, vindt de meerderheid van de raad geen probleem. Als er maar wel maximale transparantie  en juiste informatie komt over de grond die wordt gestort.

Vervuild

Een motie van D66 en GroenLinks haalde het niet.  Fractievoorzitter Loes ten Dolle (D66) vond de ecologische onderbouwing onvoldoende. ,,Verontreinigde grond hoort niet thuis in de natuur, of deze nu licht of zwaar vervuild is.’’ Omdat het project zo controversieel is wilde ze het uitstellen. Maar daarin stond ze alleen. De meeste raadsleden geloven in een goede controle door zowel de gemeente als het Waterschap.

De discussie in de raad spitste zich toe op de vraag of het verondiepen van de kleiput vanuit natuurwinst of vanuit financieel gewin is ontstaan. In dat laatste geval had het college de raad moeten consulteren. Maar omdat het college zegt dat natuurwaarde het uitgangspunt was, kon het zelf een besluit nemen zonder de raad erbij te betrekken. ,,Het is absoluut niet waar dat de financiële prikkel de aanleiding was,” benadrukte wethouder Wim Elferdink. 

Geheim

Volgens raadslid Henk-Jan Tannemaat is het nooit een geheim geweest dat er een financiële drager gevonden moest worden.  Het goedkoop kunnen storten van eigen overbodige grond levert Winterswijk een voordeel op dat gebruikt wordt voor de natuurontwikkeling van het omliggende natuurgebied.

Nu de Winterswijkse gemeenteraad het sein op groen heeft gezet, gaat de gemeente direct beginnen met het storten van de eerste partij grond in de kleiput.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek