Bij de Vonkerplas is onder meer de bever aangetroffen. Volgens het Burgercollectief Dreumel zou het plan om de Vonkerplas te verondiepen, gezien de natuurwaarde van het gebied, van tafel moeten.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij de Vonkerplas is onder meer de bever aangetroffen. Volgens het Burgercollectief Dreumel zou het plan om de Vonkerplas te verondiepen, gezien de natuurwaarde van het gebied, van tafel moeten. © Eigen Foto

Tientallen beschermde diersoorten in Vonkerplas bij Dreumel

DREUMEL - In de Vonkerplas bij Dreumel zijn vele tientallen beschermde diersoorten aangetroffen, waarvan sommigen met uitsterven worden bedreigd. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Burgercollectief Dreumel met de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit. Het onderzoek maakt volgens het collectief duidelijk dat de natuurwaarden van de plas hoog zijn en dat plannen om de plas te verondiepen niet door mogen gaan. 

Onder meer de bever is bij de Vonkerplas aangetroffen. Leden van het Burgercollectief hebben het dier begin deze maand op camera vast kunnen leggen. De bever staat op de Rode Lijst van Bedreigde Zoogdieren en wordt in de Nationale Databank Flora en Fauna gekwalificeerd als zeer zeldzaam. Daarnaast zijn er tientallen andere zoogdieren, amfibieën, vissen en vogels in en rond de plas aangetroffen die op Rode Lijsten staan en een beschermde status hebben. Het gaat onder meer om de grindwolfspin,  zeeprik en rivierprik, de visdief en de tapuit. Ook zijn er vijftien verschillende soorten waterplanten aangetroffen en is er een das waargenomen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal