Het Schip Allegonda stort granuliet bij Over de Maas in  Alphen.
Volledig scherm
Het Schip Allegonda stort granuliet bij Over de Maas in Alphen. © Koen Verheijden

Woede over stort granuliet in Over de Maas: ‘Ik ben geschokt, ontzet en heel erg pissed’

updateBENEDEN-LEEUWEN De gemeenteraad van West Maas en Waal eist dat er zo snel mogelijk een eind wordt gemaakt aan het storten van granuliet in de plas Over de Maas bij Alphen. 

De raad heeft het college opgedragen zo snel mogelijk een brief te sturen aan minister Cora van Nieuwenhuizen met die strekking.

De brief is een reactie op de uitzending van het tv-programma Zembla van donderdagavond over de stortingen. Deze spelen zich af op het grondgebied van West Maas en Waal, maar de gemeente staat volledig buitenspel.

,,Ik ben geschokt, ontzet en heel erg pissed’’ zegt Willeke van Ooijen van de SP, die zich al jaren in dit dossier vastbijt. ,,Ik snap wel waarom het woord ‘maffia’ valt in de uitzending’’, stelt Frans van Gelder (CDA). ,,Dit brengt het vertrouwen in de hogere overheid ‘ernstige schade toe’’, aldus Ronald Orlemans (FD Beneden-Leeuwen).

Quote

Als dit waar is, dan zijn we zwaar teleurge­steld in onze me­de-over­heid.

Ans Mol, wethouder West Maas en Waal

Honderdduizenden tonnen granuliet

De gemeenteraad is geschokt na een uitzending van Zembla, dat melding maakte van de stort van honderdduizenden tonnen granuliet in de plas. Het onderzoeksprogramma van BNNVARA stelt dat inspecteurs van Rijkswaterstaat tot het laatst toe vergeefs hebben geprobeerd de lozingen te verbieden, vanwege de onbekende milieugevolgen. Maar ze zouden zijn teruggefloten door Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat. Granuliet is een restproduct bij de productie van asfalt.

In totaal wordt een kleine miljoen ton van het materiaal in Over de Maas geloosd. Het is afkomstig van het Amsterdamse bedrijf Bontrup. Rijkswaterstaat heeft dat bedrijf nodig voor de bouw en het onderhoud van snelwegen.

‘Steeds onze twijfels gehad’

Raadsleden van de gemeente West Maas en Waal kijken naar de uitzending van Zembla over granulietstort in waterplas Over de Maas.
Volledig scherm
Raadsleden van de gemeente West Maas en Waal kijken naar de uitzending van Zembla over granulietstort in waterplas Over de Maas. © DG

Verantwoordelijk wethouder Ans Mol is al net zo geschokt als de gemeenteraadsleden. ,,Als dit waar is, dan zijn we zwaar teleurgesteld in onze mede-overheid. Wij zijn er absoluut niet van gediend dat er zo met de belangen van ónze burgers wordt omgegaan.’’

Ze meldt dat de gemeente al maanden achter Rijkswaterstaat aan zat om aan te dringen op duidelijkheid over wat voor ladingen er allemaal in de plas verdwenen. ,,Wij hebben steeds onze twijfels gehad. Maar als Rijkswaterstaat zegt dat het mag, dan hebben wij geen zeggenschap meer.’’

‘Steeds onze twijfels gehad’

Verantwoordelijk wethouder Ans Mol is al net zo geschokt als de gemeenteraadsleden. ,,Als dit waar is, dan zijn we zwaar teleurgesteld in onze mede-overheid. Wij zijn er absoluut niet van gediend dat er zo met ónze burgers wordt omgegaan.”

Ze meldt dat de gemeente al maanden achter Rijkswaterstaat aan zat om aan te dringen op duidelijkheid over wat voor ladingen er allemaal in de plas verdwenen. ,,Wij hebben steeds onze twijfels gehad. Maar als Rijkswaterstaat zegt dat het mag, dan hebben wij geen zeggenschap meer.”

Het frustreert de gemeenteraad dat ze niet meer kunnen doen dan een brief op hoge poten sturen, terwijl ondertussen de boten vol granuliet af en aan blijven varen. Van Ooijen: ,,Dat een overheid zo omgaat met de gezondheid van burgers. Ik ben gewoon ontzettend boos.”

Maas en Waal