JV 29082018 Winterswijk Leemput Kleiput met wethouder Elferdink en Kees / Foto : Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
JV 29082018 Winterswijk Leemput Kleiput met wethouder Elferdink en Kees / Foto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Winterswijk wil zo snel mogelijk grond storten in deze kleiput

WINTERSWIJK - Zodra vanavond de Winterswijkse gemeenteraad het sein op groen zet, wil de gemeente direct beginnen met het storten van licht vervuilde grond in de kleiput.

In principe had de gemeente al kunnen beginnen, maar gezien de commotie die is ontstaan over het storten van licht vervuilde grond in de 8 meter diepe kleiput, wordt de discussie van vanavond afgewacht.

De kleiput heeft voor veel beroering gezorgd. Niet alleen de buurt verzet zich fel tegen de in hun ogen 'verpesting van een mooi stukje natuur'. Ook in de raad hebben partijen als D66 en GroenLinks zich al uitgesproken tegen de plannen. Daarnaast is de SP, die overigens niet in de raad zit, een petitie gestart via petitie.nl.

Kwaliteitsverlies

Grootste bezwaar is de licht vervuilde grond die wordt gebruikt om de kleiput ondieper te maken. Want wat is de uitwerking op het water? Het Waterschap, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit, verwacht geen kwaliteitsverlies, maar houdt het proces nauwkeurig in de gaten. 

,,Op papier lijkt het allemaal in orde. We houden ons aan landelijke regels. Maar we gaan de praktijk heel goed monitoren. Als blijkt dat het water toch vervuild raakt door de gestorte grond, dan zullen we stappen moeten ondernemen’’, aldus woordvoerder Vanya Ginsel van het Waterschap. Elke partij grond die gestort gaat worden, wordt door het Waterschap nog eens gecontroleerd. Als de put met 200.000 kuub grond ondieper is gemaakt, wordt het afgedekt met een meter schone grond. De ondiepere delen en glooiende oevers zouden voor meer natuurwaarde zorgen.

Hoewel in het rapport van Econsultancy geadviseerd wordt om alleen in maart of september te storten, is het niet bezwaarlijk als de gemeente nu in november nog wil storten, zegt opsteller van het rapport Edwin Witter. ,,Het broedseizoen is voorbij. Onze belangrijkste boodschap is dat de rust en donkerte van het gebied in stand moet blijven.’’

Moeilijk te voorspellen

Over de natuurwinst die er behaald kan worden laat hij zich niet expliciet uit. ,,Bij verondieping zijn niet alle effecten te voorspellen. In de natuur kun je geen garanties geven. Maar met de plas-drassituatie die wordt gecreëerd kun je meer libelle- en salamandersoorten verwachten. Bij vissen is het moeilijk te voorspellen. Ik denk wel dat er een breder spectrum in leeftijden komt van de vissen.’’

De gemeente wil zich houden aan het advies van Econsultancy om alleen in het vroege voorjaar en in het najaar te storten. ,,We houden rekening met ecologische waarden. Maar er kan sprake zijn van praktische of financiële redenen om hiervan af te wijken’’, laat woordvoerder Rick Land weten.

Wethouder Wim Elferdink heeft deze week nog geprobeerd met de buurt om tafel te gaan. Maar de uitnodiging kwam te laat, zegt de buurt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek