Volledig scherm
Drie Zweedse militairen bij kamp Heumensoord. © Paul Rapp

Meer militairen in de Vierdaagsemars

NIJMEGEN - Er komen vanaf volgend jaar bij de Nijmeegse Vierdaagse 1.000 extra startbewijzen beschikbaar voor militairen. Het aantal uniformdragers in het legioen zal daarmee stijgen van 5.000 naar 6.000.

Dat is een van de eerste plannen die de toekomstig marsleider Henny Sackers heeft aangekondigd. Sackers neemt na deze 101ste editie het roer van de wandelmars over van Johan Willemstein. Hij vindt dat de Nederlandse en buitenlandse militairen prominenter in het legioen aanwezig moeten zijn.

,,Veel toeschouwers hebben het gevoel dat ze steeds minder militairen zien. Dat klopt niet, maar dat komt doordat er veel burgerlopers bij zijn gekomen. De meesten willen graag meer soldaten. Ook hebben we van diverse buitenlandse legeronderdelen verzoeken gekregen voor meer startbewijzen. Met name de Finnen willen graag met extra mensen komen."

Beperkt

Het aantal soldaten wordt beperkt door de grootte van Kamp Heumensoord. De hoeveelheid slaapplaatsen daar bepaalt hoeveel er mee kunnen doen.

Donderdag wordt er een nieuw contract getekend door de gemeente Nijmegen, het ministerie van Defensie en de Vierdaagseorganisatie voor de komende vijf jaar. Daarin wordt opgenomen dat het aantal militairen stijgt naar 6.000.

Sackers: ,,Die ruimte hebben we. Bij de 100ste editie hebben we er al 6.000 toegelaten. Dit jaar zijn er 5.200 militaire startbewijzen toegewezen."

Volledig scherm
Militairen tijdens de Vlaggenparade van gisteren. © Paul Rapp