Volledig scherm
Een scholier boort gaten voor metselbijen. © DG

Met tien larven op één hotelkamer

NIJMEGEN - Nijmegen krijgt aankomend jaar zo'n dertig extra hotels. Toch hoeven hotelbazen in de Waalstad zich geen zorgen te maken: alle optrekjes zijn speciaal voor insecten. 

Volledig scherm
Arjan Vernhout (links, blauw shirt) geeft uitleg over insectenhotels. © DG

Tientallen scholieren zijn deze maandagmiddag op het Museumplein druk aan het boren en zagen om metselbijen, lieveheersbeestjes en spinnen van luxe slaapkamers te voorzien. Maar waar moet zo'n insectenhotel eigenlijk aan voldoen? 

,,Een hotelkamer moet in de buurt van bloemen staan en voor beschutting zorgen’’, vertelt Arjan Vernhout van NLBloeit. ,,Net als mensen houden insecten niet van wind en regen. Deze dennenappels zijn favoriet bij spinnen en lieveheersbeestjes. Kunnen ze lekker schuilen onder een afdakje.’’

Vernhout boort een gat in een boomstam en legt deze in een houten bouwsel. ,,Deze gaten worden vooral gebruikt door metselbijen om hun eitjes neer te leggen waar straks kinderen uitkomen, vaak wel tien per kamer. Vervolgens 'metselen' ze de gaten dicht. De kamers moeten dus niet te breed zijn, anders hebben de bijen geen zin om de boel dicht te maken.’’

De nieuwe hotels krijgen aankomend jaar tijdens de boomfeestdag een plek op Nijmeegse scholen. De vier grootste exemplaren, in de vorm van het cijfer 4, worden verspreid door de stad opgehangen.

Volledig scherm
Sommige hotels zijn in Vierdaagsestijl. © DG