De deelnemers voor de start van Uniek Wandelen.
Volledig scherm
De deelnemers voor de start van Uniek Wandelen. © DG

Jesslyn heeft autisme en kan toch een ‘mini-Vierdaagse’ lopen: ‘Perfect alternatief’

NIJMEGEN - De Nijmeegse Vierdaagse lopen zit er voor veel mensen met een beperking niet in. Gelukkig is daar donderdagmiddag een alternatief: het loopevenement Uniek Wandelen, waar honderden lopers met en zonder beperking aan meedoen.

Zoals Jesslyn Wulterkens (16) uit Nijmegen. Vanwege haar autisme is de Vierdaagse meelopen voor haar niet te doen. ,,Ik ga wel elke dag kijken. Voor de gezelligheid en de muziek”, vertelt ze. Met vader Erwin doet ze daarom mee aan de loop op de Waalkade. 

Eigen mini-Vierdaagse

Jesslyn en vader Erwin voor de start van Uniek Wandelen
Volledig scherm
Jesslyn en vader Erwin voor de start van Uniek Wandelen © DG

Haar hele leven lang is Jesslyn al betrokken bij de Vierdaagse, zegt haar vader. Elke dag gaan ze naar de stad om de lopers binnen te halen. ,,Ze krijgt er zoveel mogelijk van mee. Maar daar zelf aan meedoen is te moeilijk met haar autisme. Dit is voor Jesslyn het perfecte alternatief.”

Ze knikt instemmend. ,,Op het terrein van Pluryn wandel ik ook heel veel. Daar leef ik in een woongroep.”

Ook de Nijmeegse Eva (34) Peters, die lijdt aan PDD-NOS (een vorm van autisme), geniet op de Waalkade. Ze maakt graag een lange wandeling, vertelt haar zus Floor (32). ,,Zelf de Vierdaagse lopen zou niet lukken, dat is te veel. Ook zou dat fysiek te zwaar zijn. Op deze manier heeft ze toch haar eigen mini-Vierdaagse. Het is hartstikke goed dat dit georganiseerd wordt.”

Rolstoel

Beppie Blomert (65) uit Malden doet in een rolstoel mee met Uniek Wandelen. ,,Ik geniet hier erg van. Jaren geleden ben ik gevallen en heb ik mijn heup gebroken. Sindsdien loop ik met een rollator. Maar voor zo'n hele tocht heb ik wel mijn rolstoel nodig.’”

Het is voor de derde keer dat Uniek Wandelen plaatsvindt. Er zijn twee routes: een van 5 en een van 10 kilometer. Voornaamste doel is mensen plezier te laten maken, te laten wandelen en met elkaar in contact te brengen. 

De deelnemers klaar voor de start van Uniek Wandelen.
Volledig scherm
De deelnemers klaar voor de start van Uniek Wandelen. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.