Volledig scherm
De aanhang van Lazio tijdens de wedstrijd tegen AC Milan van zondag. © Getty Images

Lazio staat model voor het Italiaanse leven

ARNHEM - Vitesse start de Europese campagne donderdag tegen Lazio. De Romeinse club heeft een markant verleden. Met pistolen in de kleedkamer en Mussolini als volksheld.

Als Paulo di Canio in 2005 een fascistengroet uitbrengt, plakt hij voor eeuwig een etiket op een Romeins voetbalbolwerk. Lazio Roma is in de greep van het rechts-extremisme. Op de tribune zitten de Irriducibili, de ultra’s. Ze houden de club de facto in gijzeling. Di Canio is op het veld slechts hun ambassadeur.

,,Racisme zit diepgeworteld in de Italiaanse samenleving”, vertelt Renate Verhoofstad, voormalig correspondente van de NOS in het Zuid-Europese land. ,,Dat is veel groter dan in Nederland. Italianen zien daar niet eens zozeer het verkeerde van in.”

Mussolini

Quote

Het is de meest succesvol­le club van Rome. Maar: het noorden regeert het Italiaanse voetbal.”

Renate Verhoofstad

Vandaar dat het fascisme bij Lazio na het tijdperk Di Canio ook helemaal niet is uitgeroeid. De Irriducibili adoreren Benito Mussolini, de fascistische dictator uit de Tweede Wereldoorlog. Eens in de zoveel tijd wordt de club weer op de vingers getikt voor racistische spreekkoren. De Europese wedstrijd tegen Zulte Waregem is daarom over twee weken ook zonder publiek.

Uiteindelijk staat de club Lazio model voor het Italiaanse leven. Vol van fraude en corruptie. Maar ook vurig en hartstochtelijk. Lazio is in 117 jaar door diepe dalen gegaan, met degradatie en omkoopschandalen. Maar de club telt ook hoogtepunten. De Europa Cup 2 en de Europese Supercup in 1999. ,,Het is de meest succesvolle club van Rome”, zegt Verhoofstad. ,,Maar: het noorden regeert het Italiaanse voetbal.”

Pistolen

Twee landstitels telt Lazio daarmee slechts: in 1974 en 2000. De eerste is daarbij legendarisch. ,,Dat zijn de rebellen”, vertelt Italiëkenner en voormalig teammanager van Ajax, David Endt. ,,Vanuit het niets werd een stel excentriekelingen kampioen van Italië. Ze hadden pistolen in de kleedkamer. Ze schoten in spelershotels op lampjes. Het was de totale gekte.”

Lees het complete artikel over Lazio Roma in De Gelderlander van dinsdag 12 september en in onze e-paper. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement