Volledig scherm
Lelystad Airport wordt, als het kabinet zijn zin krijgt, in 2020 geopend. © Foto Freddy Schinkel

Actie gewenst tegen laagvliegroute Dieren

LAAG-SOEREN - Ook Laag-Soeren, Dieren en Ellecom krijgen te maken met een laagvliegroute van Lelystad Airport. Er is veel commotie op de Veluwe en in de Gelderse Vallei over de komende laagvliegroutes van Leystad Airport boven het gebied. Maar in de gemeente Rheden, waar ook een route gepland staat voor vertrekkende vliegtuigen, is het stil. 

,,Wat we hier missen, is een actiegroep’’, zei maandagavond Jaap Kloosterziel van de stichting Red de Veluwe tijdens een door Soerens Belang belegde informatiebijeenkomst in Laag-Soeren.

Vakantievluchten

Het nieuwe vliegveld Lelystad neemt vanaf 2020, als alles doorgaat, een groot aantal vakantievluchten over van het overbezette Schiphol. Het gros van die vluchten gaat naar het zuiden: over de Veluwe. Kloosterziel legde gisteravond uit dat de vliegtuigen boven Eerbeek op circa 2700 meter hoogte zullen vliegen en dat ze van daaruit in drie richtingen uiteen gaan: over Rhienderen (ten noorden van Brummen), over Leuvenheim en over Laag-Soeren, Dieren en Ellecom. ,,Volgens de milieu-effectrapportage moet je in de oostelijke gemeente Rheden in de toekomst rekening houden met een geluidsniveau van 62 decibel, maar de testvlucht van 30 mei, die amper over dit gebied is gekomen, leert dat de waarden in werkelijkheid hoger zijn’’, vertelde hij.

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft beloofd het luchtruimt opnieuw in te delen, met de bedoeling in hogere luchtlagen ruimte te maken voor de vliegtuigen van en naar Lelystad. Maar Red de Veluwe neemt hier geen genoegen mee. ,,Ze zegt er tijd voor nodig te hebben, omdat het zo ingewikkeld is, en pas in 2023 klaar te zijn’’, zei voorzitter Robert Tieskens van Red de Veluwe. ,,Dan is Lelystad al drie jaar open. En wie zegt dat die herindeling slaagt? Lelystad mag in 2020 niet open, dat staat voor ons vast. En daarna alleen als de herindeling een succes is geworden.”

Eerste Kamer

Wat inwoners van de oostelijke Veluwezoom kunnen doen? Daarover waren de beide mannen duidelijk: bij de Statenverkiezingen van 20 maart ervoor zorgen dat het kabinet zijn meerderheid in de getrapt gekozen Eerste Kamer verliest. ,,Bovendien  zou het heel fijn als ook in deze regio een actiegroep ontstond. Elders zijn die ook, waarom hier niet?"

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.