Volledig scherm
Lelystad Airport in aanbouw. © Freddy Schinkel

Actievoerders tegen Lelystad Airport krijgen niet wat ze willen

ARNHEM - Actievoerders zijn er niet in geslaagd om Provinciale Staten van Gelderland over te halen zich scherper te verzetten tegen Lelystad Airport. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en PvdA vinden dat maximaal drie jaar overlast acceptabel is. Ze steunen de lijn van gedeputeerde Josan Meijers.

Actievoerders uit Ede, Wageningen, Epe, Oene en Klarenbeek, die massaal naar het provinciehuis waren gekomen, riepen de Staten op zich scherper uit te spreken en helemaal geen overlast door laagvliegende toestellen te accepteren.  Zij willen dat eerst het luchtruim wordt heringedeeld voor opening van het vliegveld. 

Laagvliegen

Zij verweten Meijers dat die de belangen van de inwoners van Gelderland slecht behartigt in het overleg met het ministerie van Infrastructuur. Meijers wil opening van Lelystad in 2020 accepteren als zeker is dat het laagvliegen in 2023 ten einde is. Ze zei dat ze wel degelijk aan de kant van de bewoners staat. ,,Uw zorg is onze zorg."

Die opvatting kreeg steun van de vier coalitiepartijen, die de meerderheid hebben. Ook 50Plus was het daarmee eens. Die wezen er ook op dat niet Gelderland er over gaat, maar de Tweede Kamer. Annie Wieggers (GroenLinks) vond dat maar een slappe vertoning. "Hoe kan het dat we het luchtruim vogelvrij verklaren? Hoe kan het dat daar alles wel mag?’’

De oppositiepartijen in Gelderland vonden allemaal, op 50Plus na, dat Gelderland zich scherper moet verzetten tegen de geplande laagvliegroutes. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei