Volledig scherm
Drukte in de vertrekhal van Lelystad Airport tijdens een open dag. © ANP

Ede discussieert over vliegroutes Lelystad

EDE - De actiegroep Hoog over Ede houdt woensdag (19.30 uur in Cultura) een discussieavond over de voorgenomen uitbreiding van Lelystad Airport. 

De groep vreest dat het vernieuwde Lelystad Airport open gaat vóórdat het Nederlandse luchtruim is heringedeeld. Dit betekent volgens Hoog over Ede dat Ede en omstreken veel lawaaioverlast gaat ondervinden, met name in de piekuren in de zomermaanden. 

Daarnaast wijzen de actievoerders op risico’s voor de gezondheid en schade aan natuurgebieden zoals de Veluwe. Hoog over Ede meent dat het luchtruim in 2023 nog niet is heringedeeld, omdat dit een te complexe klus is. Als Lelystad Airport in 2020 opengaat zullen bewoners daarom volgens de actiegroep jarenlang last krijgen van laagvliegroutes. 

Drie sprekers

Op het programma staan bijdragen van drie sprekers. Nadat de Edese wethouder luchtvaart Leon Meijer de avond heeft geopend, spreek Klaas Wagenaar van Hoog over Ede over de geloofwaardigheid van de communicatie van de overheid over onderwerpen als vlieghoogtes, indelen luchtruim, aantal jaren laagvliegen en grootte en lawaai van vliegtuigen. 

Longarts Leonard Beijderwellen gaat in op de effecten van vliegen op de gezondheid, zowel wat betreft lawaai als (ultra-)fijnstof. Ivo Gelsing van Recron Veluwe (belangenbehartiger van toeristische - en recreatie-ondernemers), belicht de gevolgen van de toename van vliegverkeer en met name laagvliegen voor campings, vakantieparken, horeca, toerisme en natuur.

Na de inleidingen is er een debat van de inleiders met de bezoekers en politici uit de gemeente Ede en de provincie Gelderland. 

De toegang tot de discussieavond is gratis.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei