Volledig scherm
Het Renkums Beekdal zal de gevolgen gaan ondervinden van de uitbreiding van Lelystad Airport. © Rolf Hensel

Geen laagvliegers over het Beekdal, stellen inwoners van Renkum

RENKUM - Lelystad Airport mag pas open als minister Cora van Nieuwenhuizen ervoor zorgt dat de vliegtuigen op 10 kilometer hoogte over Renkum vliegen. Met die boodschap probeerde wethouder Joa Maouche van Renkum de inwoners van zijn gemeente maandagavond warm te krijgen voor het indienen van een zienswijze tegen het vliegveld.

Lunchroom De Beken aan de rand van het Renkums Beekdal was niet voor niets uitgekozen als locatie voor de informatieavond over toekomstige vliegbewegingen over Renkum. Juist het natuurgebied krijgt als de huidige plannen doorgaan de volle laag. Vliegtuigen van en naar Lelystad Airport vliegen straks op 2.700 meter hoogte over het Natura 2000 gebied.

,,Dat is te laag, vind ik”, zegt Oscar Hollink. Net als zo’n honderd andere verontruste Renkumers  bezocht hij de informatieavond over de plannen voor de uitbreiding van het vliegveld in Lelystad. Hollink zit in een spagaat. ,,Ik ben raadslid voor de VVD in Renkum. En het is nu juist mijn partij in Den Haag die voorstander is van de uitbreiding van het vliegveld. Ik ben ook voor, maar de vliegtuigen komen te laag over Renkum.”

Bevlogen

In voorzitter Robert Tieskens van de stichting Red de Veluwe had organisator gemeente Renkum een bevlogen spreker in huis. Hij schetste een doemscenario over wat de Renkumers in 2043 te wachten staat als er straks per dag op zekere uren elke zes minuten een vliegtuig over het dorp vliegt. ,,Uiteindelijk is het de bedoeling dat er in 2043 jaarlijks 45.000 vliegtuigen zullen vertrekken en landen vanaf Lelystad Airport. De meeste vliegtuigen gaan richting het zuiden en die vliegen over het Renkums Beekdal”, legde Tieskens uit.

Hollink vond het verhaal van Tieskens te eenzijdig. Hij miste in zijn verhaal de oplossingen voor het probleem. 

Volledig scherm
Inwoners van Renkum maakten maandagavond duidelijk dat ze tegen laagvliegend verkeer boven het Renkums Beekdal zijn. © Rolf Hensel

Henk en Titia Barten uit Oosterbeek vinden het goed dat mensen wakker geschud worden. ,,Wij gingen vroeger de barricaden op, demonstreren. Wanneer zie je dat nu? De gele hesjes en het leerlingenprotest? Dat vind ik goed. Laat ze in Den Haag maar horen wat je ervan vindt”, zegt Titia Barten.

In zee

Haar man is van mening dat er meer toekomstgericht gekeken moet worden. ,,Een vliegveld in zee. Er wordt over gesproken. Dat vind ik een logische en toekomstgerichte oplossing. Schiphol uitbreiden in Flevoland is dat niet.”

Een antwoord op de vraag wat Renkumers precies gaan merken van de laag overvliegende vliegtuigen, moest Tielkens schuldig blijven. ,,Ze werken in de vliegwereld met gemiddelden. De meeste vliegtuigen vliegen in de zomer naar vakantiebestemmingen. Over een jaar genomen heb je er weinig last van, is de redenering vanuit het ministerie. Maar als je straks in je tuintje zit, dan kun je erop rekenen dat je ze hoort overkomen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.