Volledig scherm
Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen tijdens een debat over luchtvaart © ANP

Minister: Niet meer vliegbewegingen op Lelystad Airport dan afgesproken

Minister Cora van Nieuwenhuizen spreekt tegen dat er nieuwe afspraken zijn gemaakt over het maximaal aantal vliegbewegingen op Lelystad Airport. ,,Er is absoluut geen sprake van andere getallen dan de afgesproken 45.000 vliegbewegingen op lange termijn.”

Quote

Het blijkt een soort theoreti­sche rekenexer­ci­tie te zijn geweest op verzoek van het bewonerscomité

Minister Van Nieuwenhuizen

Leon Adegeest uit Dalfsen stapte zondag uit de 12-koppige bewonersdelegatie die minister Van Nieuwenhuizen moet adviseren over de milieueffectrapportage van Lelystad Airport. Adegeest stelt dat hij er tijdens gesprekken met ambtenaren van het ministerie achter kwam dat er in de toekomst niet maximaal 45.000 vliegbewegingen op ‘Lelystad’ plaatsvinden, maar mogelijk wel 60.000. ,,Het ministerie wil handhaven op een maximaal af te spreken ‘geluidsruimte’. Dat betekent dat als vliegtuigen in de toekomst stiller worden, er ook veel meer vliegbewegingen mogelijk zijn totdat de maximale geluidsruimte is bereikt”, aldus Adegeest.

De minister ontkende na afloop van een bijeenkomst in Deventer, waar ze sprak met bestuurders uit Overijssel en Gelderland, dat er meer vliegbewegingen komen. ,,Er is absoluut geen sprake van andere getallen dan de 10.000 vliegbewegingen waar we nu mee bezig zijn en op de lange termijn 45.000 vliegbewegingen. Ik begreep in eerste instantie helemaal niet waar dit verhaal vandaan kwam, maar het blijkt een soort theoretische rekenexercitie te zijn geweest op verzoek van het bewonerscomité. Om te kijken: stel dat je met veel stillere vliegtuigen zou werken, hoeveel zouden het er dan kunnen zijn?”

Bang

Van Nieuwenhuizen praat vandaag met politici en burgers in Ede, Deventer en Lelystad. Ze wil van de mensen zelf horen welke bezwaren er leven. ,,Omdat als je mensen in de ogen kunt kijken je toch altijd beter communiceert en je meer het gevoel krijgt waar mensen zich nu écht zorgen over maken, waar ze bang voor zijn. Je hebt een ander gesprek dan wanneer je de mail leest of een brief.”

De minister kan nog niet melden of Lelystad Airport volgens planning volgend jaar april open gaat. ,,Dat kan ik op dit moment nog niet zeggen, dan moet ik eerst alle stukken goed kunnen bestuderen.” Eind december gaf ze nog aan ‘positief’ te zijn de openingsdatum van 1 april 2019 te halen.

Deze maand neemt Van Nieuwenhuizen een besluit over opening van het nieuwe vakantievliegveld in Flevoland.