Sportwedstrijden gaan tot 31 maart niet door
Volledig scherm
Sportwedstrijden gaan tot 31 maart niet door © anp

Welke evenementen gaan door, mag mijn kind met een snottebel naar de kinderopvang?

Dagelijks levenNu het coronavirus om zich heen grijpt, groeien de zorgen. Hier beantwoorden we je vragen over de impact op het dagelijkse leven: welke evenementen gaan door, hoe staat het met de scholen en kan ik nog naar opa en oma? We proberen de informatie zo up-to-date mogelijk te houden. 

Welke evenementen gaan er wel en niet door?
Daar was lang geen peil op te trekken. Maar donderdagmiddag stelde Bruno Bruins, minister van Medische Zorg en Sport, op een persconferentie dat evenementen met meer dan 100 personen niet door zouden moeten gaan. ,,Het gaat dan bijvoorbeeld om sportwedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea”, zei hij na crisisberaad. Die maatregel geldt tot 31 maart. 

De KNVB maakte daarop bekend dat al het eredivisie- en amateurvoetbal tot die datum stilligt, er worden dus geen wedstrijden zonder publiek gespeeld. Ook de marathon van Rotterdam (op 5 april) is afgelast. Het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum kondigden aan tot het eind van de maand dicht te gaan, ook talloze concerten en musicals worden afgelast.

We houden op onze site ook een uitgebreide lijst bij van aangepaste of afgelaste evenementen wereldwijd.  

Kan ik mijn kind nog naar school sturen?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Italië en Denemarken zijn in Nederland de scholen (nog) niet gesloten. Ook niet in ‘coronahaard’ Noord-Brabant. Argument daarvoor is onder meer dat het wel sluiten van scholen consequenties kan hebben voor ouders die eigenlijk op hun werk nodig zijn. Daarnaast lijken jongeren, zo stelt het kabinet, geen risicogroep te zijn voor het virus. Opvang van kinderen bij opa’s en oma’s is dan weer geen goed idee: ouderen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus. Wel kan de GGD besluiten een specifieke school te sluiten.

Kinderen met lichte gezondheidsklachten moeten al thuisblijven. Het gaat daarbij om niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten en verhoging tot 38 graden. Overigens geldt hetzelfde voor leraren, waardoor het kan gebeuren dat uw kind niet naar school kan vanwege een afwezige leerkracht. Pas als de klachten 24 uur weg zijn, mag uw kind weer naar school. 

Er zijn ouders die hun kind uit voorzorg thuishouden. Formeel zijn ze leerplichtig en moet er melding worden gedaan bij leerplicht. De regering heeft echter besloten in deze situatie niet te handhaven. 

Mijn kind heeft een snottebel. Mag hij of zij nog naar de kinderopvang?

Voor de kinderopvang gelden dezelfde regels als voor het basisonderwijs en middelbaar onderwijs, het kabinet adviseert niet ze te sluiten. Woordvoerder René Loman van de Brancheorganisatie Kinderopvang vertelt dat er een strenge lijn geldt voor gezondheidsklachten. Werknemers of kinderen met een verkoudheidje moeten thuisblijven of worden naar huis gestuurd. ,,En ja, dat geldt al vanaf de eerste snottebel", zegt Loman. ,,En dat is beleid voor het hele land.”

De kinderopvangbranche bereidt zich voor op nog strengere maatregelen dan nu, bijvoorbeeld als het kabinet alsnog besluit om scholen te sluiten. ,,Wij zullen in dat geval oog hebben voor ouders die werken in vitale sectoren, zoals de zorg.” 

Over financiële kwesties die de komende weken kunnen gaan spelen - hoe zit het bijvoorbeeld met een contract dat een ouder met een kinderopvangorganisatie heeft als er geen opvang meer geboden wordt? - is de brancheorganisatie nog in overleg. 

Blijven de universiteiten open?
Alle universiteiten en hogescholen geven geen les meer tot eind deze maand. De gebouwen blijven wel open. Het kabinet vraagt universiteiten grote hoorcolleges voorlopig online te geven, de universiteiten bekijken of dat mogelijk is.

Kan ik nog naar de uitvaart van een overleden kennis?

Dat is nog maar de vraag. Ook uitvaartondernemers moeten zich houden aan het maximum van honderd personen per bijeenkomst, stelt Heidi van Haastert van branchevereniging BNGU. Op vrijdag 13 maart mogen begrafenissen of crematies met meer mensen nog doorgaan, daarna niet meer. ,,Dat betekent bijvoorbeeld dat er gasten moeten worden afgezegd”, zegt Van Haastert. 

Goed om te weten: bij de honderd mensen moet ook het personeel worden meegerekend, wat betekent dat het totaal aantal gasten nog lager uitkomt. Het schudden van handen of een bemoedigende knuffel is volgens de richtlijnen niet toegestaan. ,,We vragen mensen echt om zich daar zoveel mogelijk aan te houden.”

In het geval dat er een coronapatiënt moet worden begraven of gecremeerd, gelden er nog striktere regels. Van Haastert: ,,Er is een aanzienlijke kans dat directe familie van de overleden patiënt ook in isolatie zit. Zij mogen daarom geen contact hebben met anderen. Dat betekent dat bij de uitvaart alleen die familie aanwezig kan zijn, of juist alleen de andere gasten. Dat is natuurlijk heel moeilijk.” 

Hoe staat het met de amateursport?

Dat kan per sportclub of sportbond verschillen. Minister-president Rutte stelt op de persconferentie donderdagmiddag dat ‘alle kleinschalige wedstrijden gewoon door kunnen gaan’. ,,Maar als er meer dan 100 mensen bij elkaar komen niet.”

NOC*NSF riep daarna op dat ze ‘met klem’ adviseert alle sportevenementen waaronder de competitie-, oefen en trainingswedstrijden af te gelasten. In ieder geval tot en met 31 maart. ,,Het kabinet heeft voor heel Nederland ook opgeroepen sociale contacten in het algemeen sterk te verminderen. Deze oproep wordt door NOC*NSF ondersteund door de Nederlandse sport op te roepen om alle andere clubbijeenkomsten zoals trainingen, overleggen, vergaderingen en vieringen ook af te gelasten.” Voetbalbond KNVB gaf daar al gehoor aan door te adviseren ook trainingen af te gelasten. Ook de Hockeybond adviseert alle clubs de trainingen af te gelasten en de clubhuizen de rest van de maand dicht te houden.

Hoe zit het met de sportschool?

Sportscholen zijn vooralsnog gewoon open. Wel kondigden meerdere ketens aan vaker te controleren of sportapparaten goed zijn schoongemaakt, roepen ze zieke werknemers en klanten op niet te komen én delen ze geen high fives meer uit na het behalen van een bepaalde prestatie.

Wat doe ik met een afspraak bij de tandarts of de orthodontist?
De praktijken van tandartsen en orthodontisten zijn gewoon open (als de werknemers zelf niet ziek zijn uiteraard). De beroepsvereniging geeft als advies je afspraak af te zeggen bij verkoudheidsklachten (hoesten, niezen en verhoging tot 38 graden) en je daarbij de afgelopen 2 weken in een land/regio geweest bent waar het coronavirus wijdverspreid is. Brabanders moeten afzeggen bij verkoudheidsklachten (hoesten, niezen en verhoging tot 38 graden). 

Kan ik nog naar het café of op het terras zitten?
Uit eten gaan moet nog gewoon kunnen, zei Mark Rutte tijdens de persconferentie donderdag. Het risico moeten mensen volgens hem zelf inschatten. Ouderen en kwetsbare mensen wordt voorlopig wel geadviseerd om dit soort uitjes over te slaan. In Italië moet er in cafés en restaurant een afstand van een meter tussen de aanwezigen worden gehouden.

In Brabant werd eerder deze week al opgeroepen tot ‘sociale onthouding’. Dat wordt omschreven als: het matigen van sociale contacten en aangaan van alleen strikt noodzakelijke nieuwe sociale contacten. De burgemeesters stelden ook: ,,Brabant gaat niet op slot. Kroegen blijven open. Als u daarheen gaat, neem dan uw verantwoordelijkheid en zoek daarna geen kwetsbare mensen zoals ouderen of zieken op.” Premier Rutte meldde donderdag dat er voor Brabant mogelijk nog aanvullende maatregelen komen, maar of die er komen en wat die dan zijn, is nu nog niet bekend. 

Kan ik nog op bezoek bij opa en oma?
Zie ook hierboven. Het is waarschijnlijk niet verstandig eerst het café in te gaan en de volgende ochtend koffie te gaan drinken bij opa en oma. Ook als u verkoudheidsklachten heeft is het vermoedelijk beter dat bezoek even uit te stellen. Jaap van Dissel, directeur van het RIVM, zei daar eerder over tegen deze site: ‘Geef de infectie niet door, wees solidair met opa en oma.

Moet ik in de winkel extra eten of andere spullen inslaan?
Vooralsnog zijn in geen enkel Europees land de winkels dicht, ook niet in Italië. Wel mogen mensen die in quarantaine zijn uiteraard niet zelf boodschappen doen, zij moeten familie of bekenden inschakelen. De Rijksoverheid adviseert altijd al een noodpakket in huis te hebben in geval van een crisis. Daarin staat onder meer dat het handig is flessen water en houdbaar voedsel, desinfecterende handgel en wc-papier in huis te hebben. 

Hoe wapen ik me tegen desinformatie?
Op social media en in WhatsApp-groepen gaan, zoals bij elke crisis, talloze berichten rond die waar kunnen zijn, maar dat niet zijn: fake news dus. Zo gingen er de afgelopen dagen screenshots van verzonnen nieuwsberichten rond die van NOS en RTL afkomstig leken. Ook werd er er via WhatsApp onder meer een Engelstalig medisch bericht doorgestuurd waarin staat wat precies de symptomen zijn van het coronavirus, hoe je het bij jezelf kunt herkennen (houdt 10 seconden je adem in en kijk of je moet kuchen) en hoe je besmetting kunt voorkomen (elk kwartier een slok water nemen). Ook staat er de oproep in de informatie door te sturen aan familie en vrienden. Het bericht zou van het Standford Hospital Board komen. Het Standford Medical Centre liet eerder deze week weten dat die informatie niet klopt en ook zeker niet van hen afkomstig is.

Kortom: geloof niet elk appje dat wordt doorgestuurd, maar controleer de bron of het medium waar het vandaan komt. Of volg onderzoeker Peter Burger op Twitter, de onderzoeker van nepnieuws maakt er een sport van zoveel mogelijk hoaxen door te prikken.

Heeft corona invloed op huisdieren?
Het RIVM zegt daar het volgende over: ,,Er is op dit moment geen bewijs dat gezelschapsdieren, zoals honden en katten, ziek kunnen worden van het coronavirus, of dat zij dit virus verspreiden naar mensen. En er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus.” Maar wie in thuisisolatie zit, kan het best contact met huisdieren toch maar vermijden, stelt de dienst.

Helpt het om in de zon te gaan zitten?
Van het griepvirus is bekend dat het slecht tegen goed weer kan, dan springt het minder makkelijk van mens naar mens. Of dat met het coronavirus ook zo is, weten we nog niet. Al zijn er deskundigen die stellen dat de daling van het aantal besmettingen in China mede te maken heeft met de komst van de lente. In Nederland stijgt de temperatuur de komende dagen langzaam een beetje en is er af en toe zon. Maar of het wel of niet helpt: meer zon is in ieder geval goed voor het humeur.

Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus:

  1. Gesloten dierenpark in financiële nood biedt dieren ter adoptie aan: ‘Kameel kost 600 euro’

    Gesloten dierenpark in financiële nood biedt dieren ter adoptie aan: ‘Kameel kost 600 euro’

    Kasteelpark Born in Limburg is een reddingsoperatie begonnen. Zonder acute financiële steun stevent het dierenpark, dat al sinds maart noodgedwongen gesloten is als gevolg van de coronacrisis, rechtstreeks af op een faillissement. Meest opvallende actie is de uitgifte van ‘adoptie-aandelen’ waarmee mensen een of meer dieren in het park - van kwartels tot kamelen - een jaar lang kunnen adopteren.
  2. ‘Snelle pc zonder coronavirus’: Marktplaats grijpt in bij ‘smakeloze’ advertenties

    ‘Snelle pc zonder coronavi­rus’: Markt­plaats grijpt in bij ‘smakeloze’ adverten­ties

    Marktplaats heeft de handen vol aan particuliere verkopers en bedrijven die de naam van het coronavirus misbruiken om meer aandacht te krijgen voor hun advertenties. Op de koop-en verkoopsite wemelt het van de advertenties waarin volgens Marktplaats op een ‘smakeloze manier’ een link wordt gelegd met het coronavirus. ,,Wij gaan hier met onze experts kritisch naar kijken”, meldt een woordvoerder aan deze nieuwssite.