Volledig scherm
Iris van Keulen bij Luctor et Emergo. © Erik van 't Hullenaar

'Bij Luctor et Emergo zie je mensen echt opbloeien'

VrijwilligersARNHEM - Scouting in een rolstoel: het lijkt niet de meest logische combinatie. Toch is dat precies wat er gebeurt bij Luctor et Emergo, een scoutingvereniging voor mensen met een fysieke of mentale beperking. Iris van Keulen (25) begeleidt er al drie jaar een groep van zeven mensen met een lichte beperking, de 'explorers'.

Vrijwilligers
Arnhem telt bijna 40.000 vrijwilligers. 'De Gelderlander' richt elke week de schijnwerper op een van hen.

,,Natuurlijk doen we niet precies hetzelfde als bij reguliere scouting. De gezelligheid staat centraal, we beginnen altijd met een kopje koffie en wat kletsen", vertelt van Keulen.

Quiz

De activiteiten vinden zowel buiten als binnen plaats. ,,We doen veel quizzen. En we maken bijvoorbeeld bouwplaten of verven een vlag. Buiten organiseren we vaak speurtochten, of we stoken een vuurtje."

Quote

Het is een beetje wat kinderen ook hebben: een echtheid, een open blik

Iris van Keulen, vrijwiliger

De liefde voor scouting zat er bij Van Keulen al vroeg in: ze begon ermee op haar elfde. ,,Het leuke aan scouting vind ik dat iedereen de ruimte krijgt zich te ontwikkelen. En het buitenleven vind ik heel fijn."

Zeven jaar lang deed ze de beverleiding (leeftijd 4 tot 7 jaar). ,,Toen dacht ik: ik ken de ins en outs wel, ik wil iets anders."

Een jaar later kwam Van Keulen bij Luctor et Emergo uit: ze zag een oproep voor begeleiders bij het kamp, en besloot te gaan kijken. Het bleek een schot in de roos. ,,Ik dacht meteen: ja, dit is leuk, dit wil ik!"

Het werk sluit goed aan bij  Van Keulens achtergrond: eind vorig jaar rondde ze haar opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening af. Nu ze klaar is met haar studie zoekt ze ook naar werk in de gehandicaptenzorg. ,,Dat ik dat wilde, wist ik nog niet toen ik bij Luctor begon. Dat heb ik echt hierdoor ontdekt."

Wat maakt het werken met gehandicapten zo mooi? ,,Het is een beetje wat kinderen ook hebben: een echtheid, een open blik." Ook de ontwikkeling van personen is hier anders, vertelt van Keulen. ,,Er is een veilige sfeer. Daardoor zie je mensen opbloeien die eerder stil en verlegen waren. Mensen stappen echt uit hun comfortzone."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.