Volledig scherm
Huib van Santen, buurtbemiddelaar. © Marc Pluim

Buurtbemiddelaar Huib van Santen: 'Oplossen van problemen doen de mensen zelf'

VrijwilligersARNHEM - Huib van Santen (50) begon tijdens zijn werk als projectontwikkelaar met een opleiding mediation. Inmiddels werkt hij ruim drie jaar op vrijwillige basis als buurtbemiddelaar via Rijnstad. Dat doet hij naast zijn eigen bedrijf als trainer, coach en mediator, dat hij vorig jaar startte.

Je zou kunnen stellen dat het bemiddelen hem beter ligt dan de vastgoedsector waarin hij jarenlang werkte. Van Santen: ,,Uiteindelijk vind ik dat een nare sector: iedereen moet overal wat aan verdienen.''

Toen hij zijn opleiding mediation had afgerond en naar Arnhem verhuisde, meldde hij zich onmiddellijk aan als buurtbemiddelaar. En dat bevalt. ,,Ik kom bij mensen waar nooit iemand binnenkomt."

Vrijwilligers
Arnhem telt bijna 40.000 vrijwilligers. 'De Gelderlander' richt elke week de schijnwerper op een van hen.

Duwtje in de rug

Quote

Een dichtgesla­gen deur in een emotioneel moment was het begin van het conflict

Huib van Santen

Wat hij er zo mooi aan vindt? ,,Je helpt mensen andere mogelijkheden te zien." Een duwtje in de rug, dus. ,,Als bemiddelaar los je nooit problemen op. Dat doen de mensen zélf." Van Santen komt dan ook alleen op verzoek van één van de ruziënde partijen. ,,Mensen moeten het ook willen oplossen, anders heeft het geen zin."

Waar gaan die conflicten vooral over? ,,Erfafscheidingen en geluidsoverlast", zegt Van Santen resoluut. Maar, nuanceert hij, vaak ligt aan zo'n conflict iets anders ten grondslag.

Hij noemt het voorbeeld van een ruzie over erfafscheidingen. ,,Dat was drie jaar lang een heel naar conflict. Maar daarvóór waren die buren zeventien jaar goed bevriend. Toen ik met hen het gesprek aanging, bleek de aanleiding niets te maken te hebben met de erfgrenzen. Een dichtgeslagen deur in een emotioneel moment was het begin van het conflict."

Geïnteresseerd

Het werk als buurtbemiddelaar is niet de eerste vrijwilligersklus van Van Santen. Hij stond in Amsterdam en Hilversum ook jarenlang achter de bar bij het filmhuis. ,,Dat vond ik ook erg leuk: al die mensen, al die verhalen."

Precies daar ligt ook zijn grootste kracht als bemiddelaar, vindt hij. ,,Ik ben oprecht geïnteresseerd in mensen. Ik krijg daarom veel vertrouwen. Mensen vertellen me soms dingen waarvan ik denk: waarom vertel je míj dat, ik ken je niet?"

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.