Volledig scherm
Eric Smits © Marc Pluim

Eric Smits, de schipper op het pontje tussen 'Noord' en 'Zuid'

VrijwilligersARNHEM - Eric Smits (66) werkt al bijna drie jaar als vrijwilliger op de Stadsblokkenwerf. Hij kwam er eind 2015 bij toeval terecht. ,,Ik kwam hier een kopje koffie drinken. Naderhand raakte ik aan de praat met wat medewerkers. Zij zeiden: we hebben extra handjes nodig."

Smits, inmiddels gepensioneerd, hielp onder meer mee met het opbouwen van de loods en het Werfpaviljoen, waar bezoekers terechtkunnen voor een hapje en een drankje. Daarnaast vaart hij op het pontje dat sinds mei 2015 voetgangers en fietsers tussen Arnhem-Noord en de Stadsblokken in Arnhem-Zuid vervoert.

Scherp houden

Vrijwilligers
Arnhem telt bijna 40.000 vrijwilligers. 'De Gelderlander' richt elke week de schijnwerper op een van hen.

Dat pontje is een succes, weet Smits. ,,Het eerste jaar hadden we ongeveer 6.000 passagiers. Vorig jaar waren dat er 16.000." Ook dit jaar is Smits weer schipper op het pontje. ,,Ik hou mezelf scherp met varen. En ik vind het leuk met mensen bezig te zijn."

Smits is graag actief. Naast zijn werk op de werf, waar hij gemiddeld twee dagen per week te vinden is, restaureert Smits een auto. Ook heeft hij een moestuin samen met zijn vriendin en fietst hij graag lange afstanden. ,,Vorig jaar ben ik nog naar Rome gefietst."

Eerder werkte Smits onder meer als docent voertuigtechniek en wiskunde aan een vmbo en mbo. Ook zijn opleiding was techniek-georiënteerd: hij studeerde mts/hts werktuigbouwkunde. Bovendien voelt hij zich thuis op het water.,,Ik vaar al sinds mijn zestiende. Ik heb iets met zeilboten."

Eigenwijze donders

Niet verwonderlijk dus dat hij op de werf terechtkwam. ,,Het werk hier is wat ik altijd al had willen doen. Ik kan veel buiten zijn en eigen initiatieven ontplooien." En, benadrukt Smits: er is een goede klik met de andere vrijwilligers. ,,We zijn allemaal eigenwijze donders, maar het past goed bij elkaar."

De werf is nog niet af. Zo moet er nog een 'langshelling' worden gemaakt. Daarmee kunnen boten te water worden gelaten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.