Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

'Iedereen voelt zich
snel prettig bij mij'

Marga Wilckens (57) werkt al haar hele leven in het ziekenhuis. Sinds vier jaar doet ze dat bij de aanmeldzuil Rijnstate Noord, waar patiënten zich registreren voor hun afspraak.

De medische wereld heeft al haar hele leven haar interesse. ,,Ik heb van alles in het ziekenhuis gedaan, tot een jaar terug betaald. Ik was onder meer operatieassistente." 

Gastvrouw in het ziekenhuis

Vrijwilligers
Arnhem telt bijna 40.000 vrijwilligers. 'De Gelderlander' richt elke week de schijnwerper op een van hen.

Wilckens, opgegroeid in Herwen, volgde in Arnhem, in het Sint Elisabeths Gasthuis, de hbo-opleiding tot operatieassistente. Door de gevolgen van een auto-ongeluk in 1985 kon ze dat werk niet meer uitvoeren. Een ochtend in de week, de donderdagochtend, helpt Wilckens nu mensen die bij Rijnstate binnenkomen bij de polikliniek Interne Geneeskunde en de KNO-poli. ,,Ik ben een soort gastvrouw. Ik leg mensen uit waar ze heen moeten en loop soms een stukje mee." 

Wilckens is een sociaal mens en dat kan ze goed kwijt in haar werk in het ziekenhuis. ,,Ik treed mensen ook echt tegemoet. Mijn communicatie is laagdrempelig, alle lagen van de bevolking voelen zich snel prettig bij mij." 

Een leuke uitdaging

Precies dat sociale contact is dan ook wat ze zo waardeert. Dat betekent ook: omgaan met verschillende soorten reacties. Voor Wilckens is het een leuke uitdaging. ,,De een is heel blij met je hulp, bij de ander moet je wat meer afstand nemen. Mensen zijn vaak met hun hoofd ergens anders. We krijgen hier bijvoorbeeld ook patiënten die naar oncologie moeten."

Wilckens oogst vaak waardering door haar interesse in de patiënten. ,,Pas kwam er een grote vent binnen met een soort van stellage om zijn been. Toen hij een week later terugkwam, was die eraf. Ik vroeg daarnaar. Hij zei: wat leuk dat u me herkent!" 

Kerstbuffet

Niet alleen het werk zelf is fijn. Wilckens is ook heel blij met het team en de organisatie. ,,Het klikt goed met mijn collega's. En het ziekenhuis zorgt ook goed voor zijn vrijwilligers. Elk jaar is er een groot kerstbuffet en elke twee jaar wordt  een uitje georganiseerd. Dit jaar kan ik voor het eerst niet mee. Ik ga zelf weg met mijn man. We zijn 25 jaar getrouwd."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.