Volledig scherm
Jonathan Simonis © Gerard Burgers

‘Ik wil een brug slaan tussen nieuw en oud’

VrijwilligersARNHEM - Toen in 2015 discussie was over de komst van een azc in Elden, pleitte Jonathan Simonis (50) bij de gemeente vóór het azc. En toen duidelijk werd dat het azc er inderdaad ging komen, besloot ze actief mee te helpen - bij het opzetten en organiseren van speelmiddagen voor kinderen aldaar. ,,Ik wil graag een brug slaan’’, vat ze samen.

Vrijwilligers
Arnhem telt bijna 40.000 vrijwilligers. 'De Gelderlander' richt elke week de schijnwerper op een van hen.

Lees eerdere afleveringen in ons dossier Vrijwilligers.

Kort na het starten van de speelmiddagen nam Simonis de leiding en coördinatie over, en die heeft ze nog steeds. De middagen zijn bedoeld voor kinderen tot en met 12 jaar. ,,Vrijwilligers spelen met de kinderen en laten zien hoe bepaalde dingen werken’’, legt Simonis uit. Dat laatste is nodig, want Nederlands speelgoed is voor veel kinderen onbekend terrein. ,,Die kijken naar duplo en denken: wat moet ik ermee?’’ Bovendien vergroten de kinderen zo spelenderwijs hun woordenschat.

Precies de bruggen die Simonis in de wijk poogt te bouwen tussen 'nieuwe' en 'oude' bewoners leverden haar een voordacht op voor de Arnhemse Stadsprijs voor het Vrijwilligerswerk. Dat doet ze niet alleen via haar werk bij het azc. Ze bemant diverse boekstations voor kinderzwerfboeken, en leest eens per week bij een Turks gezin voor. ,,Ik ben begonnen met voorlezen via de VoorleesExpres omdat ik het nodig vond om mijn werk als projectmedewerker kansengelijkheid bij Stichting PAS beter uit te voeren’’, licht ze toe. ,,Kinderen leren beter lezen; daarnaast leren we ouders hoe ze zelf hun kind kunnen voorlezen.’’

De voorleesdagen gaven Simonis een inkijkje bij migrantenfamilies dat leerzaam bleek voor haar werk. Bijvoorbeeld toen ze een moeder sprak die van het consultatiebureau had gehoord dat ze met haar kinderen Nederlands moest spreken. ,,Die vrouw zei tegen mij: ‘Ik moet Nederlands praten, maar dat kan ik niet, dus praat ik helemaal niet met mijn kinderen’. Zo leerde ik hoeveel mis kan gaan in de communicatie.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.