Volledig scherm
Loek Busscher is buurtmaatje in Klarendal. © Gerard Burgers

Loek Busscher strijdt tegen eenzaamheid

VrijwilligersMensen die alleen zijn helpen: dat is wat Loek Busscher doet. In de Arnhemse wijk Klarendal, waar hij inmiddels zo'n twee jaar woont, bezoekt hij als buurtmaatje eenzame ouderen voor een fijn praatje.

Vrijwilligers
Arnhem telt bijna 40.000 vrijwilligers. 'De Gelderlander' richt elke week de schijnwerper op een van hen.

Busscher: ,,Ik heb twee maatjes van in de 90 en daar komt nu nog één cliënt bij. Gemiddeld ben ik bij elk maatje een uur per week aanwezig." Wat begint met een gesprek over de krant, eindigt veelal met gesprekken over vroeger. Soms ook omdat de tussenliggende tijd in de vergetelheid is geraakt. ,,Een man was ooit een goede voetballer. Hij denkt nog steeds dat hij ieder moment ingezet kan worden."

Alleen

Op jezelf aangewezen zijn en vooral: je verhaal bij niemand kwijt kunnen. Busscher heeft er ervaring mee, en juist daarom helpt hij deze mensen zo graag. ,,Vijf jaar geleden overleed mijn vrouw aan kanker, ze was toen pas vijftig. Ik heb drie hele lieve jongens, maar die zijn ook druk. Een half jaar zat ik alleen."

Via een klant in zijn slijterij, die inmiddels door zijn zoon wordt gerund, kwam hij in aanraking met de stichting Solas, een vriendengroep voor alleenstaanden. Busscher, die toen nog in Beneden-Leeuwen woonde, ontmoette er zijn huidige vriendin. ,,Twee jaar geleden ben ik naar Arnhem verhuisd en gaan samenwonen."

De deur uit rollen

Busscher is ook één dag in de week actief als burenhulp. Zij rukken uit voor allerhande hand- en spandiensten: boodschappen halen, de hond uitlaten of iets in de tuin doen bijvoorbeeld. Toch wilde Busscher meer. ,,Een belangrijk doel voor mij was juist om mensen úit huis te halen." Dus kwam hij terecht bij de DrieGastHuizengroep, die uitjes voor bewoners organiseert, zoals wandelingen en boottochten. ,,Ik ga nu als begeleider mee."

Dat is niet alleen leuk, maar ook leerzaam, vertelt Busscher - hij kreeg via de organisatie een cursus waarin hij onder meer leerde hoe met een rolstoel te rijden. Busscher draait zijn stoel een kwartslag en gaat weer zitten. ,,Kijk. Wat doe je nu het eerste als je op staat?" Hij lacht, en doet vervolgens voor: ,,Je beweegt eerst naar vóren. Daar moet je rekening mee houden als je iemand uit zijn rolstoel helpt."

Marathon

Het vrijwilligerswerk in Klarendal en Sint Marten is niet het eerste dat Busscher deed. In 2011 liep hij in het team van deze krant de marathon in New York, voor het goede doel. Én hij trainde als loopmaatje Jochem van Gelder, die toen voor dezelfde actie meeliep.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.