Volledig scherm
Jannie Kregting - Hendriks © Erik van 't Hullenaar

‘Als nood aan de man is, mogen ze me bellen’

Duizenden vrijwilligers zetten zich in de Betuwe belangeloos in voor een ander of voor een goed doel. De Gelderlander zet hen wekelijks in de schijnwerpers. Deze week Jannie Kregting uit Gendt.

Een vrouw uit de buurt heeft acute hulp nodig. Jannie Kregting-Hendriks staat meteen paraat. Zo kennen de bewoners van zorgcentrum St. Jozef in Gendt haar ook. Ze is behulpzaam en liefdevol. Een vrouw die een arm om de schouder slaat als iemand steun kan gebruiken. „Wat kun je minder doen dan mensen helpen.”

Haar dochter Mirjam werkte als ziekenverzorgster al voor wat nu de RijnWaal Zorggroep is. Ze spoorde haar moeder aan om vrijwilligerswerk in St. Jozef te gaan doen. Jannie Kregting-Hendriks (76) doet dat nu een jaar of 23. Ze is begonnen als vrijwilliger, kreeg daarna in hetzelfde zorgcentrum een betaalde functie aangeboden, maar is sinds twaalf jaar weer terug in de rol van vrijwilliger.

Ze is het liefst werkzaam op de gesloten afdeling. „Deze mensen zijn zo lief. Soms zijn ze opstandig. Dan moet je er niet tegenin gaan maar hen juist even knuffelen. Een arm om hen heen slaan. Als ze huilen, troost je de bewoners.”

Vrijwilligers
In de Betuwe zijn duizenden vrijwilligers onmisbaar. De Gelderlander zet er wekelijks een in de schijnwerpers.

Jannie Kregting-Hendriks helpt ook mee in het restaurant van St. Jozef. En ze is actief bij Effe d’r uut in Gendt. Een project van de Stichting Welzijn Lingewaard voor mensen die nog zelfstandig wonen en zin hebben om samen koffie te drinken en te eten. „De ene keer zijn er veertien mensen, dan weer achttien. We drinken een kop koffie en sjoelen. ’s Middags zijn er vaak gastsprekers.”

En dan gaat ze ook nog wekelijks naar haar zus die in Beek in een zorgcentrum woont. Een andere zus heeft ze in St. Jozef lange tijd geholpen. Die is onlangs overleden.

Ze helpt waar ze maar kan, maakt fruithapjes voor de bewoners en kaart met hen. „Ik kom nooit met vervelende verhalen thuis. Ik hoop gezond te blijven zodat ik dit nog lang kan doen. Mensen helpen past bij me. Dan heb ik ook in de buurt gezegd. Als de nood aan de man is mogen ze me bellen.”

Quote

Als ze huilen, dan troost je bewoners

Jannie Kregting
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe