Marlous de Haan.
Volledig scherm
Marlous de Haan. © Erik van 't Hullenaar

‘Drakentemmer’ zet Lingewaard op de kaart

Drakentemmer. Als iemand Marlous de Haan vraagt naar haar beroep, is dat tegenwoordig wat ze antwoordt. „Een draak komt op je weg, en wat dan? Verslaan gaat niet, dat lukt niet met draken. Maar je kunt wel met ze leren omgaan.” 

Quote

Het is een draak om online deze onderne­mers te vinden

Marlous de Haan

En die draken, die waren er genoeg in het leven van de 50-jarige Huissense. Het verslaan deed ze meestal onbaatzuchtig, zoals tijdens haar studie fysiotherapie het studentenblad nieuw leven inblazen en het organiseren van Youcee; de internationale jongerenconferentie rondom Airborne. „Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan. Ben overal ingestonken”, zegt De Haan met een brede glimlach.

Onlangs kreeg ze voor haar inzet een lintje – ‘een stoer moment’- , met name vanwege het 33 jaar betrokken zijn bij de stichting die de intocht van de goedheiligman in Arnhem regelde. De Haan zat zelf ook 80 dagen onder de grond, als organisatie én piet in de Sinterklaaskelders. Als jonge moeder nam ze haar kinderen Alex (20) en Leanne (18) dan mee, zij speelden mini-pietjes. „Een mooie tijd.”

De geboren en getogen Arnhemse verhuisde recent naar Huissen. „Ik zie in deze buurt kleine ondernemers met de mooiste kersen, honing en orchideeën. Prachtige streekproducten die je vaak bijna zelf kunt plukken.”

Probleem waar De Haan tegenaan liep: hoe kom je bij deze ondernemers? „Het is een draak om online deze ondernemers te vinden. Daar wil ik iets aan doen met een website waar deze informatie op staat. Later komen er ook workshops en evenementen bij.”

Onder de naam ‘Ik hou van Lingewaard’ is de site nu online en op Facebook te vinden „Het begin is er. Wie aardbeien zoekt, ziet dat op de Huissensedijk uit de boomgaard geplukt kan worden en in Doornenburg is zelfs een aardbeienautomaat. Als bezoekers van de site iets missen, hoor ik dat graag. Zodat er over een tijd weer een draak getemd is.”

Vrijwilligers
In de Betuwe zijn duizenden vrijwilligers onmisbaar. De Gelderlander zet er wekelijks een in de schijnwerpers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe