Herveld, 18 mei 2018. Vrijwilliger Ronald Peperkamp, voor vrijwilligersserie. dgfoto . Foto: Gerard Burgers
Volledig scherm
Herveld, 18 mei 2018. Vrijwilliger Ronald Peperkamp, voor vrijwilligersserie. dgfoto . Foto: Gerard Burgers © Gerard Burgers

Tappen, bakken of braden, Ronald uit Valburg staat altijd klaar

VALBURG - In de Betuwe zijn duizenden vrijwilligers actief. 'De Gelderlander' zet er wekelijks een in de schijnwerpers. Deze week Ronald Peperkamp uit Valburg.

Quote

Ik hou wel van een feestje

Ronald Peperkamp

Hij is geen type om na zijn werk op de bank voor de televisie te hangen. En dus doet Ronald Peperkamp (44) al ruim 25 jaar vrijwilligerswerk bij allerlei verenigingen. Dat begon al in zijn geboortedorp Zetten, waar hij bij de Wanmolen werkte als kok, en in zijn vrije tijd op de bowlingbaan stond. Niet onverdienstelijk trouwens: hij hoorde bij de eerste klasse bowlers van Nederland.

Iedereen kent hem wel

Quote

Als er ergens getapt, gebakken of gebraden moet worden, bellen ze mij. En dat is goed

Ronald Peperkamp

Toen hij naar Valburg verhuisde, leverde hij direct een bijdrage aan de gemeenschap. Behalve de scouting en de tennisclub heeft Peperkamp alle verenigingen gehad en eigenlijk kent iedereen in Valburg hem wel. Hij tapte biertjes tijdens kantinedienst bij de voetbalclub, stond op het podium bij de pronkzittingen van ’t Blauwe Striekske en bakte oliebollen op de Zomerfeesten, om de kas van Valburgse verenigingen te spekken. Ook zat hij tien jaar in de raad van elf. „Erg gezellig. Ik hou wel van een feestje. Voor jongere Het Zwarte Schaop help ik bij het organiseren van hun feest met Oud & Nieuw. Op de avond zelf sta ik daar achter de bar.”

En hij is nu 25 jaar voorzitter van de biljartvereniging, die speelt in de Viersprong. Een plek die voor Peperkamp voelt als een tweede thuis. „Omdat ik er zes jaar boven heb gewoond, en ook nu nog meerdere keren per week te vinden ben. Voor het biljarten, om iets te organiseren, maar ook gewoon voor een biertje aan de bar.”

Niet doodbloeden

Het mooiste vrijwilligersklusje was het jaarlijkse stamppotbuffet voor ouderen van De Zonnebloem. „Hutspot, boerenkool, bavarois met vruchtjes en slagroom na. Niet iedereen eet elke dag een zelfgekookte maaltijd. Ik genoot altijd van de gezichten als ze aan het eten waren, maak het mensen graag naar de zin. Als er ergens getapt, gebakken of gebraden moet worden, bellen ze mij. En dat is goed: het moet niet doodbloeden in het dorp.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe