Marjan Slotboom
Volledig scherm
Marjan Slotboom © Erik van 't Hullenaar

Werken met vluchtelingen houdt Marjan Slotboom uit Elst jong

VrijwilligersELST - Ze had ruim 40 jaar allerlei banen, onder andere in een callcenter en een netwerkorganisatie. Toch vond Marjan Slotboom het werk van haar leven pas toen ze na een reorganisatie thuis kwam te zitten, nu ruim twee jaar geleden. Ze was op dat moment 63 en solliciteren viel niet mee. ,,Na de zoveelste afwijzing dacht ik: ik ga het anders doen."

Vrijwilligers
In de Betuwe zijn duizenden vrijwilligers onmisbaar. De Gelderlander zet er wekelijks een in de schijnwerpers.

Geïnspireerd door de vluchtelingenstroom en de gedachte iets voor deze mensen te willen betekenen, informeerde ze bij VluchtelingenWerk Overbetuwe in Elst. Daar kon ze meteen aan de slag.

Snel contact

Al snel had ze voor het eerst contact met statushouders. ,,Veel vluchtelingen hebben vreselijke dingen meegemaakt. En er komt nogal wat bij kijken als een gezin zich hier vestigt. Ik vond het papierwerk in het begin al lastig. Laat staan als je nieuw bent en de taal en cultuur niet kent."

Quote

Door dit werk ben ik een blij mens

Marjan Slotboom, vrijwilliger

Bij Vluchtelingenwerk houdt de 65-jarige Elsterse zich ook bezig met zoeken naar passend werk voor haar mensen. Geen makkelijke klus. Want wie in Syrië een succesvolle gordijnenmaker was, heeft in Nederland niet direct werk. ,,Tel daar bij op dat de taal vaak moeilijk is en de inburgeringscursus in de weg zit. Toch willen statushouders juist een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren en niet alleen hun hand ophouden."

Het klopt, zegt Slotboom, dat er mensen bij zijn die nu financieel meer krijgen dan ze ooit gehad hebben. ,,Maar tegelijkertijd hebben ze zo ontzettend veel ellende meegemaakt. Familieleden zijn dood, hun hele dorp platgebrand. En dan verwachten we dat deze mensen in een paar jaar net zijn zoals wij. Dat is niet realistisch.''

Veelzijdigheid

Het ene moment probeert ze voor iemand een lastige kwestie bij de belastingdienst op te lossen, vervolgens gaat ze op zoek naar een cursus meubels stofferen. ,,Die veelzijdigheid past echt bij mij. Bovendien leer ik Nederland steeds beter kennen, én waarderen.''

Werken met vluchtelingen verrijkt haar leven, stelt Slotboom. ,,Meer dan dat, zelfs. Het houdt me jong. Door dit werk ben ik een blij mens.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe