Volledig scherm
Ans Coenen © Marc Pluim

'Met al dat werk verveel ik me nooit'

In de Betuwe zijn duizenden vrijwilligers onmisbaar. 'De Gelderlander' richt de schijnwerpers op hen. Vandaag: Ans Coenen.

Zelfs op vakantie is Ans Coenen nog aan het regelen. Telefoontje naar de een, een mail naar de ander. Ze draait er de hand niet voor om. Of ze nu bezig is voor de vogelclub, de Oranjevereniging of het wijkplatform. Stilzitten is er niet bij. Er is genoeg te doen. ,,Met al dat werk verveel ik me nooit", lacht ze.

Veertig jaar werkte ze bij het Polderdistrict Betuwe. De 78-jarige inwoonster van Elst werd uiteindelijk Hoofd Bureau Facilitaire Zaken. Ook al zo'n functie met het nodige regelwerk.

Zwart gat

Juist daarin is ze zo goed. Ze was het centrale aanspreekpunt voor alle afdelingen. De collega's waren wel benauwd dat ze eenmaal met de vut in het zwarte gat zou vallen. Ze kreeg het advies om bijvoorbeeld wat verenigingswerk te gaan doen. En dat is, positief uitgedrukt, een beetje uit de hand gelopen.

,,Maar dat is niet erg", zegt Coenen. ,,Ik vind het juist leuk, heb graag mensen om me heen. Dienstbaar zijn aan de mensen en de samenleving vind ik belangrijk. Ik ben graag aan het organiseren, het regelen. In 1990 kwam de vogelvereniging al. We hadden vogels en deden mee aan de keuring. De uitslagen moesten wel in een computer worden ingevoerd. Omdat ik daar handig in was, keken ze mij aan. Bij de vereniging heb ik de meest voorkomende werkzaamheden gedaan."

Helder hoofd

Andere organisaties volgden. Er kwamen bestuurstaken bij. Want Coenen is een bestuurder pur sang. Nu zit ze namens het Wijkplatform Elst-Noord weer in een werkgroep die samen met de gemeente naar de onderdoorgangen bij het spoor kijkt.

,,Leeftijd is niet belangrijk. Als je gezond bent en je hoofd is helder, kun je lang wat doen. Zo ben ik ook actief in de club van oud-werknemers van het polderdistrict. We noemen ons 'd'Oude Klare'. Omdat we oud zijn, klaar met werk en natuurlijk soms een borrel nemen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Kritiek op plan opheffen boemeltrein tussen Elst en Geldermalsen
    update

    Kritiek op plan opheffen boemel­trein tussen Elst en Geldermal­sen

    GELDERMALSEN / TIEL / ELST- Het plan om de treinverbinding tussen Geldermalsen, Tiel en Elst mogelijk op te heffen en te vervangen door een busbaan kan op kritiek rekenen. De Socialistische Partij in Provinciale Staten noemt het ‘een belachelijk idee’ om een treinverbinding te schrappen in een regio waar het verkeer dagelijks stil staat in files. Bij de gemeente Tiel en reizigersvereniging Rover heerst vooral scepsis.

Betuwe