Volledig scherm
PREMIUM
Arie van de Koppel. © William Hoogteyling

‘Deze boerenwagens zijn uniek in de wereld’

de vrijwilligerIn Rivierenland zijn duizenden vrijwilligers onmisbaar. ‘De Gelderlander’ zet ze in de schijnwerpers. Deze keer Arie van der Koppel uit Buren.

Toen Arie van der Koppel (73) in 1993 in Buren kwam wonen, werd hem gevraagd of hij wat wilde betekenen voor het Boerenwagenmuseum. Dat bevond zich toen nog in Buren. De vrijwilliger is altijd boer geweest en ook zijn vader had een boerderij. ,,Ik herinner me nog dat wij zo’n boerenwagen thuis hadden staan en dat mijn vader daar heel af en toe mee reed. Het was voor mij dus bijzonder om mee te helpen in het museum.”

De boerenwagen werd begin negentiende eeuw door boeren gebruikt om akkerbouw-, vee- en fruitteeltproducten naar de markt of haven te vervoeren. Daarnaast hadden de wagens een functie bij familieaangelegenheden. ,,En boeren lieten ermee zien hoeveel geld ze in de knip hadden”, weet Van der Koppel.

,,Hoe mooier de wagen, hoe rijker de boer. Bij sommige wagens is daarom zelfs bladgoud gebruikt. Ze zijn uniek in de wereld en dan overdrijf ik niet. Ze zijn uitgevoerd met houtsnijwerk en het model, de techniek en het schilderwerk zijn bijzonder. Het is een stukje cultureel erfgoed uit Rivierenland dat zijn weerga niet kent.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland