Nieuwe ritzege Gilbert: ‘In 17 jaar als prof zoiets nog nooit gedaan’

VueltaPhilippe Gilbert rondde het ploegenspel van Deceuninck-Quick Step perfect af in de zeventiende etappe van de Vuelta. Na een volledige dag in de waaiers wist de 37-jarige Belg zijn tweede dagsucces te grijpen in de grote ronde. ,,Dit is een heel speciale”, aldus Gilbert na zijn zege.

Samen met ploeggenoten Remi Cavagna, Zdenek Stybar, Tim Declerq, James Knox, Eros Capecchi en Nederlands kampioen Fabio Jakobsen zat Gilbert mee in de enorme vluchtgroep van zo'n veertig renners die in het begin van de rit wegreed. ,,Het was gekkenhuis vanaf de start”, legt Gilbert uit. ,,Wij waren met zeven renners van de ploeg mee en we reden crazy als ploeg, gaven elkaar moraal en dat was geweldig om te zien.”

Na een gehele dag volle bak koers wist Gilbert het werk van zijn ploeg af te maken om zo zijn tweede dagsucces te vieren in deze Vuelta. ,,Ik denk dat deze rit de geschiedenisboeken ingaat vanwege de manier waarop we gereden hebben. In mijn 17 jaar als prof denk ik niet dat ik zoiets ooit heb gedaan”, aldus de 37-jarige Belg. ,,De zijwind en de bijkomende waaiers zijn deel van het DNA van de ploeg en ik houd er ook van.”

Gilbert blijft ondanks zijn tweevoudige dagsucces hongerig voor de slotdagen. ,,Dit is niet de eerste keer dat ik twee ritten win in een grote ronde, maar ik heb het nog nooit drie keer gedaan. De rit van vrijdag ligt me en ik zal dan ook proberen om te vechten voor de zege in Toledo.”

Volledig scherm
Philippe Gilbert. © EPA

Jakobsen: ‘Hebben klassementsrenners scheel laten zien’

Fabio Jakobsen werd vooraf ook genoemd als een van de kanshebbers op de ritzege, maar de ploeggenoot van Gilbert had al snel in de gaten dat het te lastig voor hem was. Op vijftig kilometer van de streep haakte hij af op een klimmetje.

,,Ik heb voor die jongens gereden en mijn beurtjes op kop gedaan, maar daarna was ik behoorlijk naar de klote”, zei hij tegen Eurosport. ,,Dit is de snelste etappe die ik ooit gereden heb.”

Met de ritzege van Gilbert en de tijdwinst voor Knox (die stijgt van elf naar acht), kon Jakobsen met Deceuninck-Quick-Step terugkijken op een uitermate succesvolle dag. ,,We wilden de etappe winnen en James in de top tien krijgen. Supermooi dat het is gelukt.”

Het beulswerk van Deceuninck-Quick-Step voelde voor de 23-jarige Gelderlander ook nog als een zoete wraak ten opzichte van de klimmers. ,,In de bergetappes laten zij ons afzien, maar ik denk dat wij de klassementsrenners vandaag scheel hebben laten zien.”

Donderdag en zaterdag staan er nog zware bergritten op het programma in de Vuelta. Zondag is de slotetappe, een vlakke rit naar Madrid.

Volledig scherm
Fabio Jakobsen feliciteert zijn ploeggenoot Philippe Gilbert. © BSR Agency
  1. Poll: kan Jumbo-Visma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Poll: kan Jum­bo-Vis­ma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Jumbo-Visma won met Primoz Roglic de Vuelta en daarmee stond de Nederlandse ploeg dit jaar in alle grote rondes (derde in de Giro met Roglic en derde in de Tour met Steven Kruijswijk) op het eindpodium. Volgend seizoen komt Tom Dumoulin de ploeg óók nog versterken. Kan Jumbo-Visma de komende jaren de dominantie van Team Ineos (met Chris Froome, Egan Bernal en Geraint Thomas) doorbreken? Stem hier op onze poll!