De hervormde kerk van Veenendaal.
Volledig scherm
De hervormde kerk van Veenendaal. © Herman Stöver

Een overspelige dominee, waarom is dat nieuws?

journalistieke duidingEen kerkvoorganger die overspel pleegt. Die zijn geheime liefde zwanger maakt, waardoor de hele affaire uit komt. En die vervolgens vanwege het niet naleven van de kerkregels geschorst wordt door zijn werkgever, de kerk.

Is dát nou nieuws waar De Gelderlander zich mee bezig moet houden, zo vroegen lezers zich af naar aanleiding van onze berichtgeving over de - precies volgens bovengenoemd scenario - in opspraak geraakte dominee van de hervormde kerk in Veenendaal? Niet alleen sommige lezers stelden de vraag. Ook op de redactie waren collega's te vinden die dit aanvankelijk vooral een privékwestie vonden. Een enkele lezer verweet ons zelfs dat we bewust bezig waren om 'de kerk in een negatief daglicht te stellen'.

In de rubriek 'Daarom’ licht De Gelderlander journalistieke keuzes toe en blikt terug op de eigen berichtgeving.  Deze week: het verhaal over de op non-actief gezette dominee van Veenendaal. 

Afgelopen dinsdag schreven wij desondanks uitgebreid over de Veenendaalse dominee op deze site en  in de krant. Want het betreft meer dan een privékwestie. 

Quote

Het is aan een journalist om feit en gerucht te scheiden

De Gelderlander

Ja, wat de dominee in zijn eigen tijd doet, moet hij inderdaad zelf weten. En de man pleegde overspel, geen misdaad. Dat is ook de reden waarom we hem en de andere betrokkenen niet met naam en toenaam noemen. En waarom we allerlei details die de journalist ter ore kwamen ook niet zonder meer publiceerden. 

Maar als een populaire dominee, het gezicht van een kerk met veel aanhang, op non-actief wordt gezet en een onderzoek naar ambtsmisbruik aan zijn broek krijgt, is dat voor ons simpelweg nieuws. Helemaal als zo'n kwestie de geloofsgemeenschap splijt, het gedrag in strijd is met de eigen kerkregels en bovendien de hele stad het daarover heeft. Dat geldt voor een wethouder, voor een burgemeester, voor welke andere bekende streekgenoot op een hoge, zichtbare en invloedrijke positie in de maatschappij ook. In Veenendaal was dat het geval. 

De mensen daar hadden en hebben het over deze dominee-rel, aan de krant is het dan de taak om feit en gerucht te scheiden. Het kerkbestuur vond dat blijkbaar ook, want dat was zelf opvallend transparant over de hele zaak. Zowel naar kerkleden als naar de pers. De kerkgemeenschap was in het openbaar, tijdens een dienst, al volledig geïnformeerd over de kwestie. Het nieuws lag dus sowieso al enige tijd op straat.

Niki van der Naald is chef nieuws en digitaal. Zij schrijft over journalistieke keuzes. Vragen? n.vdnaald@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.