De autobrand die deze week de Nijmeegse wijk De Meijhorst opschrikte.
Volledig scherm
De autobrand die deze week de Nijmeegse wijk De Meijhorst opschrikte. © Bert Beelen

Moet de krant verantwoordelijkheid nemen en niet over autobranden schrijven?

De keuze van de redactie‘Er komt maar geen einde aan brandende auto's’ kopten we deze week op de voorpagina. We pakten uit met foto's en achtergrondverhalen over de reeks autobranden die de regio teistert, al maanden. In Culemborg, Arnhem, Veenendaal, Nijmegen en Grave vielen auto's  ten prooi aan brandstichters. ‘Als mijn auto de komende tijd in brand wordt gestoken', zo reageerde een lezer, 'stel ik De Gelderlander aansprakelijk’.

Volgens hem lokt de krant de branden uit door telkens weer filmpjes en foto's op de site en in de krant te plaatsen en er daarnaast uitvoerig over te schrijven. De media moeten daar terughoudend over berichten, vindt hij. 

Daarom: rubriek over journalistieke keuzes van De Gelderlander. Deze week:  berichtgeving over autobranden

Het is waar: de aandacht in de media kan leiden tot nieuwe branden. Keihard bewijs voor dat kopieergedrag ontbreekt, maar in het geval van brandstichters is bekend dat ze het nieuws over hun daden volgen en het liefst terugkeren naar de plaats waar ze hun slag sloegen. Hetzelfde copycat-effect wordt gevreesd bij de berichtgeving over familiedrama’s. De schreeuw om aandacht en verwardheid is vaak zo groot, dat mensen in hun wanhoop het dramatische voorbeeld van anderen volgen.

Desondanks kunnen we niet om de nieuwsfeiten heen. Buurten zijn ontzet, mensen vrezen voor hun auto en de politie is alert op nieuwe branden. Wij moeten daarover berichten. Zeker wanneer het zo'n reeks is, in verschillende steden. Het zou te zot zijn als we dat verzwijgen. Maar toch, natuurlijk hebben wij een verantwoordelijkheid. Daar zijn we ons ook van bewust. In het geval van familiedrama's zijn alle media al terughoudender geworden. En als we erover berichten, vermelden we ook een telefoonnummer voor hulp. 

In het geval van de autobranden laten we deskundigen aan het woord die vertellen over de verschillende typen daders. Wie zijn zij? Wat drijft hen? Daaruit komt naar voren dat het gros van de daders jongens van nog geen 20 zijn, vandalen op zoek naar sensatie. Of omdat ze dronken zijn of gewoon stoer willen doen. Slechts een klein percentage is een echte pyromaan.

 We laten het niet bij foto's en filmpjes van brandende auto's, maar gaan verder. We duiden en bieden dus ook achtergrondinformatie. Daarmee nemen we onze verantwoordelijkheid, vinden wij.  

Jacqueline de Bekker is chef eindredactie en vormgeving. Zij schrijft over journalistieke keuzes. Vragen? J.dBekker@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.