Volledig scherm
Ronald van Z. © Politie

Moeten de media een verdachte mee helpen opsporen?

journalistieke duidingWe hadden hem al op dg.nl en de (nog niet gedrukte) voorpagina van de dinsdagkrant staan, met een foto en zijn volledige naam. Maar binnen een uur besloten we de foto van de ontsnapte tbs'er Ronald van Z. te verwijderen en niet meer zijn volledige naam te noemen. Hoewel de politie en andere media geen enkele terughoudendheid betrachtten, deden wij dat wel. Waarom?

De zedendelinquent was vrijdagmiddag ontsnapt en maandagavond gaf de politie 's mans foto en naam prijs. De opsporing verliep blijkbaar minder makkelijk dan aangenomen. Uiteraard is die stap van de politie te begrijpen. Maar de rol van de journalistiek is een andere. De Gelderlander spoort niet op.

Ronald van Z. had een laag risicoprofiel. Dat wil zeggen dat deskundigen - in dit geval die van de Pompekliniek, waaruit de man ontsnapte - hem niet inschatten als zeer gevaarlijk. De kans dat hij acuut in de fout zou gaan, was zogezegd klein.

In de wekelijkse rubriek ‘Daarom‘ legt De Gelderlander uit waarom de redactie bepaalde journalistieke keuzes bij het maken van site en krant heeft gemaakt. Deze week:  dilemma's rond voor-achternaam en foto van een voortvluchtige tbs’er. 

Geen direct gevaar, en dus geen reden om Van Z. journalistiek anders te benaderen dan overvallers of vechtersbazen. Als we al foto's plaatsen, dan alleen die waarop verdachten of delinquenten onherkenbaar zijn. Vorige maand maakten we op dg.nl een uitzondering op de regel dat iemands identiteit zo veel mogelijk moet worden beschermd. Dat was, omdat de ontsnapte tbs'er om wie het toen ging, wél een acuut gevaar was voor de samenleving.

De krant beschermt de privacy van verdachten en veroordeelden om hen een eventuele tweede kans na hun straf niet te ontnemen. Dat is een belangrijk onderdeel van onze rechtsstaat. Andere reden: Van Z. heeft familie of naamgenoten. Iedereen met dezelfde achternaam en woonplaats kan met het noemen van de naam tot verdachte worden gemaakt. Voor De Gelderlander extra van belang, want Van Z. komt uit ons verspreidingsgebied.

Waarom we in eerste instantie toch meegingen en de foto toonden en zijn naam noemden? Omdat het de derde ontsnapping in korte tijd was uit de Pompekliniek. We gingen mee in die waan van de dag, maar kwamen op onze schreden terug. Dat kan en mag, maar toegegeven, op de redactievloer zijn de meningen hierover verdeeld.

Jacqueline de Bekker is chef eindredactie en vormgeving. Zij schrijft over journalistieke keuzes. Vragen? J.dBekker@gelderlander.nl

 1. Als club in één adem genoemd worden met een verdachte, dat is balen ja
  journalistieke duiding

  Als club in één adem genoemd worden met een verdachte, dat is balen ja

  Wie ben je? Wat bepaalt je identiteit? Bij ieder verhaal dat we bij De Gelderlander schrijven over in opspraak geraakte mensen komt die vraag weer opborrelen. Een lastige vraag. Helemaal bij mensen die negatief in het nieuws komen en enige vorm van bekendheid bij het publiek genieten. Eef K. uit Arnhem was en is er zo een. Bekend in Gelderland als volkszanger en jarenlang voorzitter en hét gezicht van de Arnhemse voetbalclub MASV. Over K. heeft De Gelderlander het afgelopen half jaar meermaals geschreven. Niet in positieve zin, nee. Want Eef K. wordt verdacht van het neerschieten van een plaatsgenoot. Acht artikelen publiceerden we tot nu toe dan ook over die zaak. Eef K. baalde dat hij telkens zo in het nieuws komt.
 2. De site en krant onder leiding van vrouwen gemaakt: ‘oh, dan blijf ik thuis’
  over ons

  De site en krant onder leiding van vrouwen gemaakt: ‘oh, dan blijf ik thuis’

  De premium artikelen, columns en opinies die je vandaag op deze site leest zijn voor de gelegenheid gemaakt door een bijna volledig vrouwelijke redactieleiding. In het kader van Internationale Vrouwendag vandaag. Ja, daar werd veel over gegrapt door de mannelijke collega’s. Een stuk of 19 keer hoorden we ‘oh, dan blijf ik die dag thuis’ voorbij komen. Nu ze voorbij gestreefd worden door vrouwen, moeten ze toch iets, die mannen.