Ronald van Z.
Volledig scherm
Ronald van Z. © Politie

Moeten de media een verdachte mee helpen opsporen?

journalistieke duidingWe hadden hem al op dg.nl en de (nog niet gedrukte) voorpagina van de dinsdagkrant staan, met een foto en zijn volledige naam. Maar binnen een uur besloten we de foto van de ontsnapte tbs'er Ronald van Z. te verwijderen en niet meer zijn volledige naam te noemen. Hoewel de politie en andere media geen enkele terughoudendheid betrachtten, deden wij dat wel. Waarom?

De zedendelinquent was vrijdagmiddag ontsnapt en maandagavond gaf de politie 's mans foto en naam prijs. De opsporing verliep blijkbaar minder makkelijk dan aangenomen. Uiteraard is die stap van de politie te begrijpen. Maar de rol van de journalistiek is een andere. De Gelderlander spoort niet op.

Ronald van Z. had een laag risicoprofiel. Dat wil zeggen dat deskundigen - in dit geval die van de Pompekliniek, waaruit de man ontsnapte - hem niet inschatten als zeer gevaarlijk. De kans dat hij acuut in de fout zou gaan, was zogezegd klein.

In de wekelijkse rubriek ‘Daarom‘ legt De Gelderlander uit waarom de redactie bepaalde journalistieke keuzes bij het maken van site en krant heeft gemaakt. Deze week:  dilemma's rond voor-achternaam en foto van een voortvluchtige tbs’er. 

Geen direct gevaar, en dus geen reden om Van Z. journalistiek anders te benaderen dan overvallers of vechtersbazen. Als we al foto's plaatsen, dan alleen die waarop verdachten of delinquenten onherkenbaar zijn. Vorige maand maakten we op dg.nl een uitzondering op de regel dat iemands identiteit zo veel mogelijk moet worden beschermd. Dat was, omdat de ontsnapte tbs'er om wie het toen ging, wél een acuut gevaar was voor de samenleving.

De krant beschermt de privacy van verdachten en veroordeelden om hen een eventuele tweede kans na hun straf niet te ontnemen. Dat is een belangrijk onderdeel van onze rechtsstaat. Andere reden: Van Z. heeft familie of naamgenoten. Iedereen met dezelfde achternaam en woonplaats kan met het noemen van de naam tot verdachte worden gemaakt. Voor De Gelderlander extra van belang, want Van Z. komt uit ons verspreidingsgebied.

Waarom we in eerste instantie toch meegingen en de foto toonden en zijn naam noemden? Omdat het de derde ontsnapping in korte tijd was uit de Pompekliniek. We gingen mee in die waan van de dag, maar kwamen op onze schreden terug. Dat kan en mag, maar toegegeven, op de redactievloer zijn de meningen hierover verdeeld.

Jacqueline de Bekker is chef eindredactie en vormgeving. Zij schrijft over journalistieke keuzes. Vragen? J.dBekker@gelderlander.nl

  1. Lezers steunen krantenbezorgers: “Stroopwafels aan de deur als blijk van waardering”
    Achter de Schermen

    Lezers steunen krantenbe­zor­gers: “Stroopwa­fels aan de deur als blijk van waardering”

    In Nederland staan elke dag 6000 bezorgers bij het krieken van de dag op om de kranten van DPG Media te bezorgen bij de abonnees. Dat klepperen van de brievenbus is in het dagelijks leven voor veel mensen een vaste waarde en een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Opstaan, douchen, ontbijten, mét een verse krant. Zo zijn we dat gewend. Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de rol van de krantenbezorger nóg belangrijker geworden. De krant is voor veel abonnees een anker, een houvast. En alle zeilen worden bijgezet om die ‘huisvriend’ te blijven bezorgen.