Volledig scherm
De Waterstraat in Tiel. © Raphael Drent

Winkelserie: Aardig sfeertje en volop keus in de Waterstraat

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Waterstraat in Tiel.

Variatie in winkels
In de Waterstraat is voor ieder wat wils. De kledingliefhebber komt aan zijn trekken met bekende modeketens als Open32, Vera Moda en Jack&Jones. Maar wie op zoek is naar nieuwe schoenen, sieraden, speelgoed of een telefoon, hoeft in de Waterstraat ook niet eindeloos te zoeken, want daar zijn meerdere winkels van gevestigd in de straat. „En ze hebben een kringloopwinkel, Secunda. Een goed voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, zegt Eline van der Plas.

Sfeer in de straat
De straat begint breed, wordt smal en dan weer breed. Van de brede gedeelten is de jury duidelijk meer te spreken dan over het smalle stuk. „Bij dat smalle deel is het nogal krap”, zegt Van der Plas. Het groen in de straat en de oude pandjes doen de sfeer weer goed. „Bomen en planten zijn er volop. Dat maakt het gezellig, zeker als er ook bankjes bij zijn”, zegt Rozemarijn van der Ven. Over de kunstwerken als de straat overgaat in de Hoogeindsestraat is de jury weer totaal niet te spreken. „Wat een vreemde kunst is dit”, zegt Van der Plas.

Zelfstandige winkels of ketens?
Er lijken iets meer ketens te zijn in de straat, maar zelfstandige winkels zijn zeker niet te missen. Kledingzaak Duncan&Brown bijvoorbeeld, modeaccessoireshop Kuci Muci, kookwinkel Oostendorp en kaaswinkel De Stolp. Dat geeft de straat meer smoel dan wanneer er alleen ketens zouden zitten.

Parkeren
We betalen 2,50 euro en hebben de auto daarmee ruim anderhalf uur laten staan in een van de omliggende straten. Het tarief ligt op maximaal 1,80 euro per uur.

Drukte
Bij het parkeren van de auto is het druk en ook in de stad treffen we veel winkelend publiek aan. En dat voor een dinsdagmiddag, toch niet een echte shopdag.

Opvallend
Om de leegstand op te vullen, zijn vijf studenten van het ROC Rivor een 3D-printwinkel begonnen in een van de leegstaande panden. Het is een heel opvallende winkel in de straat. „Het is maar tijdelijk hoor, voor drie maanden”, zegt Dennis Spies, een van de vijf studenten. „We doen dit als opdracht vanuit school en hopen hiermee het 3D printen bekender te maken bij mensen.”

Hoogtepunt
Wie door de Waterstraat loopt, ziet opeens ouderwetse uithangborden van Metro Bioscoop hangen. De bios zelf blijkt zich nét in een zijstraatje te bevinden, maar een sfeervol plaatje is het absoluut. „Die uithangborden doen je echt denken aan een bioscoop van lang geleden. De uitstraling daarvan is top”, aldus Van der Ven.

Dieptepunt
Het smalle deel van de straat is vrij krap. Voor mensen die slecht ter been zijn, is dat deel van de straat zo ook minder toegankelijk, vooral als het druk is en mensen aan de kant moeten.

Leukste winkel
Kledingwinkel La Ligna zie je in niet zo veel plaatsen en is volgens Van der Plas de leukste winkel. „Ze hebben daar leuke kleren, die ze niet in elke winkel hebben.” Van der Ven is enthousiast over het idee van de 3D-printwinkel. „Ik vind het vooral heel leuk dat ondernemende studenten zoiets proberen in de straat. Zo’n winkel kom je bijna nergens tegen.”

Mening consument
Harry Jansen (56), wiens dochter in Tiel woont, vindt dat de straat is achteruit gegaan de laatste jaren. „Er staat veel meer leeg dan een jaar of vijf terug, al is het iets minder dan vorig jaar. Jammer is dat, want ooit hadden ze hier echt veel. Nu is het iets minder interessant.”

Eindoordeel jury
Leuke winkels zijn er volop te vinden in de Waterstraat. En ook de sfeer is niet slecht, op de vreemde kunstwerken en het smallere gedeelte na dan. „Over het algemeen is het wel een leuke straat om een keer gezien te hebben. En er is genoeg te krijgen”, zegt Van der Ven.

Rivierenland