Volledig scherm
De Steenstraat in Boxmeer. © Theo Peeters

Winkelserie: Bourgondisch shoppen in Boxmeer

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Steenstraat in Boxmeer

Variatie in winkels
Met de diversiteit aan winkels in de Steenstraat is weinig mis. . We zien heel wat schoenen- en kledingwinkels in het straatbeeld, horecazaken, drogisterijen en sieradenwinkels. Veel standaard winkels ook, die je in de meeste winkelstraten wel ziet, zoals een Zeeman, Kruidvat, HEMA en Bakker Bart. Wat de jury verder opvalt, is dat de straat veel ‘dorpse winkeltjes’ kent. Rozemarijn van der Ven: „Daarmee bedoelen we winkels waar je heengaat, omdat je gauw nog even wat moet hebben. Dus geen grote, bijzondere winkels waar je eens even lekker gaat shoppen.”

Sfeer in de straat
Een gezellig straatje is het zeker. Op het gebied van kerstverlichting is flink uitgepakt in de Steenstraat. Ook klinkt door de hele straat muziek en lopen we langs wat leuke kroegjes. „Ook is er een kerk, die je steeds in het vizier hebt als je hier loopt. Dat heeft ook wel wat”, zegt Eline van der Plas. „Ook heeft de straat aardig wat mooie, zowel oude als nieuwe pandjes. Het pand van juwelier Le Blanc is prachtig bijvoorbeeld, en dat van ijssalon Rembrandt.”

Zelfstandige winkels of ketens?
De Steenstraat heeft een mooie mix van zelfstandige winkels en ketens. Die zelfstandige winkels zijn er op allerlei gebieden. Damesmodewinkel Bonita, herenmodezaak Jansen en Jansen, schoenenzaak Arts, sieradenwinkel Twinkeling en woonwinkel Stil Genoegen zijn zomaar wat voorbeelden van zelfstandigen die elk in een andere tak gespecialiseerd zijn.

Parkeren
We parkeren gratis, vlakbij de Steenstraat. Dat kan op zes plekken in het centrum gratis.

Drukte
We treffen op deze maandagmiddag behoorlijk wat mensen in de Steenstraat. Zowel op straat, in de horecazaken als in de winkels zelf is het druk met klanten.

Opvallend
De mix van historische en nieuwe panden is opvallend in deze winkelstraat. Sommige zaken zien er heel modern uit, andere hebben juist weer een heel historische uitstraling.

Hoogtepunt
De gratis wifi mag toch wel een hoogtepunt genoemd worden in een dorp met zo’n 12.000 inwoners. „Dat verwacht je eerder in een grote stad, maar niet in een dorp”, zegt Van der Plas.

Dieptepunt
Het aanbod is niet heel speciaal, vindt de jury: óf je komt terecht bij het wat lagere segment, zoals de Zeeman. óf je komt al snel weer bij de wat duurdere modezaken. „Er zijn niet zo veel winkels die er een beetje tussenin zitten. Veel praktische winkels zijn er ook, als Kruidvat en Blokker. Van die winkels waar je komt als je nog even gauw wat moet hebben”, zegt Van der Ven.

Leukste winkel
Stil Genoegen is favoriet bij Van der Ven. „Het is een woonwinkel met woonaccessoires, maar ook specialiteiten op het gebied van eten en drinken. Zo zijn er bonbons en koffiesoorten te koop. En dan hebben ze er bijvoorbeeld ook nog sieraden. Het ziet er binnen gezellig uit”, zegt van der Ven. Het concept van Proef Italië spreekt Van der Plas erg aan. „Ze hebben er veel Italiaanse producten als tiramisu en koffie’s. Daarnaast geven ze workshops aan huis. Een leuk, apart concept.”

Mening consument

Leonie Deen (31) woont al heel lang in Boxmeer, maar winkelt liever in Nijmegen. „Daar hebben ze meer keus. Al ken ik ongezelligere straten als de Steenstraat. De straat heeft wel iets, maar omdat ik er al zo lang woon is het niet zo speciaal meer.”

Eindoordeel jury
De Brabantse gezelligheid is er zeker. „Ja, het doet bourgondisch en gezellig aan met wat kroegjes, de sfeervolle panden en een paar winkelconcepten die zich daar op richten”, zegt Van der Plas. Al moet je van het winkelaanbod niet te hoge verwachtingen hebben, vindt de jury. „Op een paar bijzondere winkels na is het wat gewoontjes”, vindt Van der Ven.

Maasland