Volledig scherm
De Hoofdstraat in Veenendaal. © Herman Stöver

Winkelserie: De Hoofdstraat is er voor de grote en kleine portemonnee

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Hoofdstraat in Veenendaal.

Variatie in winkels
Wie nieuwe kleding nodig heeft, is in de Hoofdstraat aan het juiste adres. De straat grossiert in kledingwinkels, zowel in het wat hogere als het lagere segment. Sowieso zijn er veel winkels in deze straat. Keuze genoeg dus. En behalve kledingwinkels vinden we ook zaken op het gebied van sieraden, huisdieren, telefoons, accessoires en schoenen. „Toch is het hier vooral leuk kleren kopen, daar zitten de meeste winkels van”, zegt Eline van der Plas.

Sfeer in de straat
Het is jammer dat er veel gebouwd wordt op het moment dat we de Hoofdstraat bezoeken. Het lijkt als wij er zijn wel op een grote bouwput. De meeste panden zijn niet erg bijzonder, maar vooral de enorm aanwezige Zeeman-winkel doet af aan sfeer. „Die reclameuiting is wel heel schreeuwerig. Positief voor de sfeer is wel dat de straat heel breed is, dat er aardig wat bankjes en terrasjes zijn en dat er veel groen te zien is op straat”, zegt Rozemarijn van der Ven.

Zelfstandige winkels of ketens?
Ketens hebben de overhand in deze straat. We zien ketenwinkels die we in wel meer straten tegenkomen als WE, ONLY, Open 32, Xenos en Specsavers. Maar ook wat exclusievere ketens als de ZARA, Witteveen Mode en State of the Art. „Er zijn hier zowel winkels gevestigd voor de grote als voor de kleine portemonnee. Er zijn bijvoorbeeld ook een paar outletstores met goedkope spullen”, zegt Van der Ven. .

Parkeren
Voor ruim 2 euro hebben we onze wagen iets meer dan een uur geparkeerd, op loopafstand van het centrum. Op de terreinen met slagbomen geldt dit tarief van 2 euro per uur, met een maximum van 6 euro per dag doordeweeks.

Drukte
Ja, er is veel winkelend publiek te bekennen in deze straat. Lege winkels treffen we maar amper aan en ook op de vele bankjes in de straat houden mensen even een rustpauze van hun shopdagje hier.

Opvallend
De mix van dure en goedkope winkels valt op, maar ook de mix van mooie winkelpanden een juist lelijkere panden. In die laatste categorie valt sowieso het filiaal van Zeeman, dat al van veraf in negatieve zin opvalt in de straat. Positief is de muziek die je op straat hoort. Dat maakt het wel een stuk gezelliger winkelen .

Hoogtepunt
De straat is heel ruim van opzet en er is een flinke hoeveelheid aan winkels. De kans dat je shopmiddag geslaagd is op deze manier vrij groot in deze straat.

Dieptepunt
De foeilelijke, grote reclame van de Zeeman is een echt dieptepunt in de Hoofdstraat. „Dat is echt jammer, het is zo groot en opvallend”, zegt Van der Plas. Ook staan er aardig wat winkels leeg.

Leukste winkel
Vooral de mooie, wat luxere kledingwinkels vallen in de smaak bij de jury. Zo is er een grote ZARA gevestigd in de Hoofdstraat en vinden de juryleden mooie dameskleren bij Fan Fan La Tulipe. „Winkels die je niet overal zomaar tegenkomt”, zegt Van der Plas.

Mening consument
Margreet Keijman (69) loopt graag een rondje door de Hoofdstraat. „Er staat tegenwoordig wel een hoop leeg, een stuk meer dan een aantal jaren geleden. Niet alleen hier, maar ook verderop in het winkelgebied”, zegt ze. „Toch is het wel een gezellige straat. Vooral in de zomer, dan zijn er veel mensen om je heen en zijn de bankjes ook drukbezet. Ik woon hier vlakbij en kom hier een paar keer per week voorbij, dus ik kan het weten.”

Eindoordeel jury
Bang of je wel kleren zult scoren hoef je niet te zijn bij een middagje shoppen in de Hoofdstraat. Aanbod is er op dat gebied zowel voor de grote als kleine portemonnee. Toch is er qua sfeer nog wel het een en ander te verbeteren.

De Vallei