Volledig scherm
De hoofdwinkelstraat in Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

Winkelserie: De kans om te scoren is groot in Arnhem

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Ketel/Vijzelstraat in Arnhem

Variatie in winkels
In het gebied Ketel/Vijzelstraat, die samen een groot deel van de hoofdwinkelstraat vormen, zien we de ene na de andere bekende winkel. Veel modewinkels op het gebied van kleding, maar ook schoenenwinkels, telefoonzaken, speelgoedwinkels en winkels met allerlei accessoires komen tegen in ons winkelrondje. „Ze hebben hier echt heel veel, ook ketens die je niet in elke winkelstraat vindt. Als je nieuwe kleren nodig hebt, hoef je niet veel moeite te doen om te slagen”, zegt Rozemarijn van der Ven. .

Sfeer in de straat
De meeste winkels zitten in grote panden en zijn ook ruim opgezet. Er zitten zat panden tussen die weinig bijzonders uitstralen, maar we lopen ook langs veel mooie, zowel nieuwe als oude panden die sfeer uitstralen. „De G-Star zit misschien nog wel in het mooiste pand. Het is erg hoog en de winkel zit echt in een karakteristiek pand op de hoek”, zegt Eline van der Plas.

Zelfstandige winkels of ketens?
Het gros van de straat bestaat uit ketenwinkels. Maar dan hebben we het niet over heel standaard ketens. We zien bijvoorbeeld ook exclusievere merken in de straat, zoals Swarovski, Scotch & Soda en Bershka. „Winkels waar ze topspullen hebben. Maar een paar deuren verder kun je bijvoorbeeld gewoon de H&M binnenlopen”, aldus Van der Plas. Voor de zelfstandige ondernemers kun je beter terecht in de zijstraten van het winkelcentrum. Die vind je hier niet.

Parkeren
Voor 2,85 euro parkeren we onze auto aan de Janssingel. Bij de parkeergarages parkeer je tussen de 1,80 en 2,46 euro per uur. Behalve in de Broerenstraat. Die is met 3 euro per uur de duurste van de stad.

Drukte
Het is op een maandagmiddag dat we de Arnhem bezoeken. Maar ondanks dat dit niet echt een shopmiddag is, is het behoorlijk druk met winkelend publiek. „Het is hier altijd druk. Wat dat betreft is het echt een bruisende straat”, zegt Joanieke van ‘t Hol, medewerkster bij de Vero Moda.

Opvallend
De enorme hoeveelheid aan winkels valt op in deze straat. Al zijn de winkels niet overal naast elkaar weggepropt en zitten sommige zaken nog wel in mooie, grote panden.

Hoogtepunt
Dat je in deze straat ook ketens vindt die je in de doorsnee winkelstraat niet vindt, is het grootste hoogtepunt. Die maken volgens de jury de Ketelstraat/Vijzelstraat echt bijzonder voor Gelderland.

Dieptepunt
Dat er vrijwel geen zelfstandige ondernemer in de straat zit, is toch jammer. Het oogt daardoor wel erg commercieel en niet heel uniek.

Leukste winkel
De jury is vooral weg van de Bershka, een modewinkel die je in Gelderland niet gauw tegenkomt. „Die vind je vooral in de Randstad. Je kunt er erg leuke kleren kopen”, aldus Van der Ven.

Mening consument
Het is in de hoofdwinkelstraat van Arnhem een stuk gezelliger winkelen dan in Ede, waar Ingrid van Wolfswinkel (22) vandaan komt, zo vindt ze. „Er zijn best wel wat oude panden en die maken het sfeervol. Ze hebben in deze straat veel duurdere winkels, maar toch kan ik ook met mijn studentenbudget slagen. Daar is de variatie groot genoeg voor. Ik ben dus erg positief over deze straat”, vertelt ze.

Eindoordeel jury
Het aanbod is groot en er zijn veel winkels die je in de gemiddelde winkelstraat niet tegenkomt. De Ketelstraat en Vijzelstraat, samen deels de hoofdwinkelstraat, scoort goed bij de jury. „Veel winkels zien er mooi uit en de kans dat je hier slaagt is vrij groot", zegt Van der Plas.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.