Volledig scherm
De Misterstraat in Winterswijk. foto Theo Kock

Winkelserie: De Misterstraat heeft het aanbod van een grote stad

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Eline van der Plas en Rozemarijn van der Ven gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Misterstraat in Winterswijk.

Variatie in winkels
Een divers winkelaanbod heeft de Misterstraat absoluut. Je hebt er van alles: kledingwinkels, schoenenwinkels, maar bijvoorbeeld ook een Kruidvat en Bakker Bart. „Voor een dorp zijn er erg veel winkels. Alleen zijn die winkels niet echt uniek, het zijn over het algemeen wel vrij standaard zaken", merkt Eline van der Plas op.

Sfeer in de straat
De straat is netjes onderhouden met weinig afval. Ook zijn er mooie pandjes boven de winkels. Dat maakt het best sfeervol. Fijn is ook dat het met de leegstand erg meevalt. Een minpunt is dat er geen terrasjes buiten staan waar je tussen het shoppen door gezellig kunt zitten. Daarvoor moet je naar omliggende straten.

Zelfstandige winkels of ketens?
De Misterstraat telt vrij veel ketens, waardoor de straat zich niet echt onderscheidt. Zo is er een Miss Etam, Aktiesport, HEMA en Halfords. Er zijn wel enkele zelfstandige winkels. Kaaswinkel De Zuivelhoeve bijvoorbeeld en de Denim.bar, waar je behalve voor kleren ook terechtkan voor een kopje koffie of thee. „Het is jammer dat we zulk soort zaken hier niet wat meer zien. Aan de andere kant kun je wel echt voor zo'n beetje alles terecht als je gaat winkelen. Het aanbod is groot en dat is ook best bijzonder voor een dorp", zegt Rozemarijn van der Ven.

Parkeren
Dat kan gratis, op een minuutje lopen van de straat. Een pluspunt en volgens ondernemers ook een van de redenen dat veel mensen naar Winterswijk gaan in plaats van bijvoorbeeld Doetinchem. In die laatste plaats geldt namelijk wel betaald parkeren.

Drukte
Voor een dinsdagochtend is het vrij druk in de Misterstraat. We merken het nu niet, maar volgens winkelier Wim Stein van cadeauwinkel WAAR trekt de straat opvallend veel Duitse klanten. „Vooral als het hier markt is, op woensdag en zaterdag. Vanwege een feestdag in Duitsland waren bij de oosterburen laatst alle winkels dicht. Het was echt ontzettend druk hier, zo druk dat ik er zelfs een paar uurtjes eerder voor open ben gegaan."

Opvallend
Dat er zoveel grote ketens in de straat zijn, is opvallend. Daar zou je eerder aan denken bij grote steden dan bij een dorp van zo'n 29.000 inwoners.

Hoogtepunt
Het gratis parkeren is een groot voordeel. Tel daarbij op dat het winkelaanbod groot is in de Misterstraat. Dat maakt het samen een fijne plek om te gaan shoppen.

Dieptepunt
Dat is toch dat de ketenwinkels nogal domineren, waardoor de Misterstraat zich niet erg onderscheidt van andere winkelstraten.

Leukste winkel
De jury is unaniem: WAAR is de leukste winkel. Van der Ven: „Het is een winkel waar je lekker rond kunt kijken, omdat ze allerlei leuke spulletjes en cadeauartikelen hebben." Van der Plas: „Daarbij verkopen ze duurzame producten, die op een eerlijke manier tot stand zijn gekomen. Het is dan wel een keten, maar er zijn niet zo veel plaatsen waar je de WAAR tegenkomt."

Mening consument
Ria Varenbrink: „Ik kom speciaal vanuit Hengevelde naar Winterswijk om te winkelen. Ze zijn in deze straat heel klantvriendelijk en het winkelaanbod is divers. Ik ga veel liever naar hier dan bijvoorbeeld naar Doetinchem, Enschede of Zutphen. Je zult het al wel merken, maar ik ben heel positief over deze straat."

Eindoordeel jury
Van der Ven: „Voor een dorp is de Misterstraat een behoorlijk goede winkelstraat, met een breed assortiment." Van der Plas: „Het jammere is wel dat er niet zo veel speciaalzaken zijn en wel vrij veel grote ketens die je overal tegenkomt."

Achterhoek