Volledig scherm
De Touwslagersbaan in Wijchen. © Eveline van Elk

Winkelserie: De Touwslagersbaan is een positieve verrassing

Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Touwslagersbaan in Wijchen.

Variatie in winkels
Wie een cadeautje wil scoren, is bij de Touwslagersbaan aan het juiste adres. Er zijn veel winkels met cadeauartikelen. Sowieso is de variatie groot. Zo is er onder meer een wereldwinkel, poelier, kaaswinkel, koffie- en theewinkel, bloemenzaak en schoenenwinkel. Het aantal klerenwinkels valt een beetje tegen. Buiten de Scapino en damesmodezaak Walk-In Closet ontdekken we die hier niet.

Sfeer in de straat
De straat oogt hartstikke gezellig. „Wat ik leuk vind, zijn de balkonnetjes boven veel winkels. Het is zo een integratie van wonen en werken. Dat zorgt in deze koude herfstdagen al voor een gezellige sfeer. In de zomer zal dit wel nog sfeervoller zijn”, zegt Van der Ven. Leegstand is er maar weinig en ook zijn er amper schreeuwerige uitingen. „En de planten zorgen nog voor wat mooi groen. Sfeervol is het zeker”, zegt Van der Plas.

Zelfstandige winkels of ketens?
Ketenwinkels als Kruidvat, Specsavers en Scapino zijn er zeker, maar daarnaast kent de Touwslagersbaan opvallend veel zelfstandige winkels.. Dat maakt het winkelen stukken leuker dan je van een groot dorp van zo’n 35.000 inwoners verwacht. Wat erg leuk is, is dat er ook veel speciaalzaken zijn. Maro’s koffie & thee bijvoorbeeld, waar je terecht kunt voor talloze aparte koffie’s, bijzondere theesmaken en bonbons. „Ik had niet gedacht dat we hier zoiets zouden tegenkomen”, zegt Van der Ven.

Parkeren
Met de blauwe schijf kunnen we onze auto twee uur gratis parkeren, vlakbij de winkelstraat.

Drukte
Het is voor een donderdagochtend gezellig druk. Mensen lopen de winkels in en uit en het is daarmee een stuk drukker dan we zouden verwachten. De verklaring horen we al snel: het is markt.

Opvallend
Sommige ondernemers doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Zo is er een wereldwinkel en lopen we binnen bij de maatschappelijke cadeauwinkel BiSonder. Daar werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van der Plas: „Heel goed, ik vind het heel positief als aan mvo wordt gedaan.”

Hoogtepunt
Een van de hoogtepuntjes is de heerlijke koffie die we drinken bij Mark’s, tegenover Maro’s koffie & thee. De zaak stond meerdere keren in de finale van het Dutch Barista Championship en het Dutch Championship Coffee in Good Spirits. Dat de koffie van hoge kwaliteit is, dat proeven we.

Dieptepunt
Op de parkeerplaatsen is het druk, maar dat kan ook komen door de markt. Jammer is het vooral dat er op het gebied van kleding maar weinig te vinden is.

Leukste winkel
Behalve van de koffiezaken is de jury onder de indruk van Verkleij kaas & noten. Een winkel met een ongelooflijk ruime keus aan kaas en noten.

Mening consument
Anja de Heus (51): „Met mijn rollator is de straat goed toegankelijk. Ik vind het een leuke winkelstraat en heb er echt m’n loopje. Tegen de kerst is het hier prachtig versierd met kerstverlichting. Dan is het nog sfeervoller.”

Eindoordeel jury
De Touwslagersbaan is een positieve verrassing, vindt Van der Ven. „Ik had zo’n leuke winkelstraat niet verwacht van Wijchen.” Ook Van der Plas is enthousiast. „Het is een gezellige, sfeervolle straat met een ruim aanbod.”

Maas en Waal