Volledig scherm
De Zandstraat in Gennep © Theo Peeters

Winkelserie: De Zandstraat is er vooral voor de lokale bevolking

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Zandstraat in Gennep.

Variatie in winkels
Een echt goede shopmiddag beleven? Dat gaat je niet lukken in de Zandstraat in Gennep. Het winkelaanbod in de Zandstraat is erg bescheiden. De modewinkels zijn op een hand te tellen en daarbuiten vinden we winkels die in de meeste plaatsen wel zitten zoals Etos, Blokker, Kruidvat en Pets Place. „Dan heb je bijvoorbeeld nog winkels met telefoonhoesjes en met tegels of hengels. Ik heb niet het idee dat hier winkels zitten, waarvoor je speciaal naar Gennep gaat. Alleen als je hier al woont, ga je hier misschien winkelen”, zegt Rozemarijn van der Ven.

Sfeer in de straat
In het eerste gedeelte van de straat rijden nog volop auto’s. Dat maakt het er niet echt gezellig op. Verderop is de Zandstraat alleen bestemd voor voetgangers en wordt het langzaam aan steeds wat sfeervoller. Al is de leegstand niet zo bevorderlijk voor de sfeer. Aan het eind van de straat kom je terecht op de Markt: een gezellig plein, met terrasjes, mooie huizen, het stadhuis en goed zicht op de kerk. „Het einde van de straat is dus wel mooi en sfeervol. Het stadhuis is bijvoorbeeld echt een mooi gebouw”, zegt Eline van der Plas.

Zelfstandige winkels of ketens?
Die vinden we allebei. De ketens die er zitten, zijn vrij doornsee. Denk naast de al genoemde ketens aan de Zeeman, Shoeby, Expert, Bruna en Takko Fashion. Geen winkels waarvoor je om zou rijden. Een aantal zelfstandige winkels vinden we ook, naast de enkele horecazaken. Juwelier Van Arensbergen bijvoorbeeld en modezaak Stoer & Style. „Die winkel heeft een hele mooie gevel”, zegt Van der Plas.

Parkeren
Met de blauwe kaart zetten we de wagen twee uur gratis weg aan het begin van de Zandstraat.

Drukte
Er zijn maar weinig mensen te bekennen op deze dinsdagmiddag. De mensen die we zien, zijn vooral locals uit het dorp zelf.

Opvallend
De straat kenmerkt zich door veel mooie huizen. Een mooie opsteker voor de straat die verder bestaat uit best veel leegstaande panden. Ook dat valt de jury op, maar dan in negatieve zin.

Hoogtepunt
Dat is al snel duidelijk: het plein waar de straat in uitmondt, met de kerk, het stadhuis en gezellige terrasjes. Officieel is dit niet meer de Zandstraat, maar de straat mondt er wel in uit en je hebt er wel zicht op hoe verder je in de straat loopt.

Dieptepunt
Omdat er vrij weinig winkels zijn, kun je niet een lekker dagje gaan shoppen in Gennep. „Er is op een normale doordeweekse middag maar weinig te beleven in deze straat. Als er een grotere mix aan winkels zou zitten, zou het al een stuk fijner winkelen zijn.”

Leukste winkel
Een bijzondere winkel annex lunchroom is Xieje. Je kunt er terecht voor cadeautjes, maar ook voor een kopje koffie of een lunch. In de winkel werken mensen met een beperking in de bediening. „Er is ook nog atelier bij, het pand is erg groot”, zegt Van der Ven. De lievelingswinkel van Van der Plas is Het Kaashuis, dat een ruim assortiment aan kazen verkoopt, maar ook wijnen, tapas, noten, olijven en diverse streekproducten.

Mening consument
In de Zandstraat lopen we Ernst Lamers (64) en Marian Leideritz (65) tegen het lijf, die in de organisatie zitten van het jaarlijkse Summmertime-festival in Gennep. Dat het niet zo levendig is op straat, erkent ook Leideritz. „Als er een evenement is uiteraard wel, maar echt druk is het hier op gewone dagen niet. Op koopzondagen is vaak zelfs driekwart dicht en lopen er ook over straat niet zo veel mensen”, zegt Leideritz. Ook Lamers baalt van de vele leegstand. „Eerlijk gezegd ben ik ook niet echt weg van deze straat. Jaren terug was het winkelgebied een stuk beter.”

Eindoordeel jury
Nee, om leuk te winkelen hoef je niet naar de Zandstraat in het Limburgse Gennep af te reizen, zo oordeelt de jury. „Dan ben je zo klaar. Een leuk dagje winkelen zit hier niet in”, zegt Van der Plas.

Maasland