Volledig scherm
De Markt in Lichtenvoorde. © Theo Kock

Winkelserie: Echt bruisend is het niet in Lichtenvoorde

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: Markt/Nieuwmarkt in Lichtenvoorde.

Variatie in winkels
Echt divers is het winkelaanbod in Lichtenvoorde niet. We lopen een cadeauwinkel binnen, zien een paar kledingwinkels en daarnaast wat standaard ketenwinkels, die in de meeste plaatsen wel zitten. Een schoenenwinkel is in deze straat niet te vinden. Je gaat hier vooral winkelen, als je al in het dorp woont, zo denkt de jury. „Ik denk niet dat je naar Lichtenvoorde rijdt om te winkelen, want het aanbod is helemaal niet speciaal. Maar als je hier toevallig al woont, heb je op zich genoeg keuze en hoef je je dorp niet per se uit”, vindt Rozemarijn van der Ven.

Sfeer in de straat
Op deze dinsdagmiddag is het vooral enorm rustig in de straat, waardoor het nogal ontbreekt aan sfeer. Ook is er veel dicht. Toch is het plein op de markt met de vele terrasjes wel positief voor de sfeer, zo vindt de jury. „Als het wat drukker is en de terrasjes vol zitten, kunnen we ons voorstellen dat er hier echt wel wat dorpse gezelligheid is. Zeker als het plein in de zomer vol zit”, aldus Eline van der Plas.

Zelfstandige winkels of ketens?
Bekende ketens zijn er zat te vinden. Denk aan de Blokker, Intertoys, Kruidvat, modewinkel terStal en Zeeman. Ook zien we wat zelfstandige ondernemers. Cadeauwinkel Hebbes bijvoorbeeld en bakkerij Doppen.

Parkeren
De auto zetten we gratis weg, vlakbij het winkelcentrum. Met het zoeken naar een plekje hebben we geen problemen.

Drukte
Het is op deze dinsdagmiddag heel rustig op de Markt en Nieuwmarkt. Niet gek ook, want veel winkels zijn dicht, zo merken we. Ook de meeste horecazaken zijn nog gesloten.

Opvallend
Dat is toch wel dat het erg kleinschalig, lokaal en echt gericht op het dorp is. We hebben niet het idee dat het veel mensen van buitenaf aantrekt. Dat straalt het tenminste niet uit.

Hoogtepunt
Het rijtje horeca op het plein van de Markt ziet er gezellig uit. Al zijn nu veel zaken gesloten en is er bijna niemand te bekennen op straat, ‘s zomers kunnen we ons voorstellen dat het gezellig is op de terrasjes.

Dieptepunt
De leegstand op de Markt is erg jammer. Zeker in zo’n straat valt dat al gauw op. „Ook is het niet echt bruisend en het aanbod is klein”, zegt Van der Ven.

Leukste winkel
Echt een favoriete winkel kan de jury niet ontdekken, maar de horeca scoort wel goed. De kroegen op de Markt zijn daarom favoriet bij de jury.

Mening consument
Maria Kersten (82) loopt met haar man een rondje in het centrum van Lichtenvoorde. Ze hoeft haar dorp niet uit om te slagen. „Ze hebben hier alles wat een mens nodig heeft. Slagers, bakkers, supermarkten, noem het maar op. De winkels zijn ook vrij ruim opgezet”, vertelt ze. „We merken wel dat de horeca het overneemt van de meeste winkels. Er zit veel horeca en ik heb de indruk dat er vroeger meer winkels zaten.

Eindoordeel jury
Nee, echt positief is de jury niet over de Markt/Nieuwmarkt in Lichtenvoorde. „.De winkels zijn echt gericht op het dorp. Je gaat hier als je ergens anders woont niet lekker shoppen”, zegt Van der Plas.

Achterhoek