Volledig scherm
De Grotestraat in Ede. © Herman Stöver

Winkelserie: Ede heeft alles, behalve sfeer

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Grotestraat in Ede.

Variatie in winkels
Of je nu op zoek bent naar nieuwe kleren, een goed boek, een nieuw paar schoenen of een cadeautje: in de Grotestraat in Ede is alles wel te verkrijgen. Toch is het aanbod niet erg speciaal. Veel winkels in de Grotestraat zijn door heel het land te vinden, zoals de WE, Open 32 en CoolCat. Hierdoor krijg je niet het gevoel in een typische straat in Ede te shoppen.

Sfeer in de straat
De straat kan wel wat meer sfeer gebruiken. Het is een beetje een grijze boel en dat is niet echt bevorderend voor de sfeer. „De sfeer is wat matig. Het is niet dat de straat lelijk is hoor, maar mooi en sfeervol is het ook niet. Het is een beetje een standaard straat. Jammer, want er zit wel meer in", zegt Eline van der Plas.

Zelfstandige winkels of ketens?
Aan het begin slenteren we vooral langs zelfstandige winkels. Zo lopen we langs kledingzaak Boetiek Chantal, kijken we even binnen bij tweedehandswinkel LEF en vinden we aparte cadeauartikelen bij Kubus & Co. Maar hoe verder we in de straat lopen, hoe meer ketens we tegenkomen. „Er is echt een tweedeling in de straat. In het eerste gedeelte vinden we behoorlijk wat zelfstandige ondernemers en verderop zijn er bijna alleen nog maar ketens", zegt Rozemarijn van der Ven.

Parkeren
In de parkeergarage Achterdoelen betalen we 2,50 euro voor iets meer dan een uur parkeren. Ede is niet goedkoop dus. Bij de andere twee parkeergarages in het centrum liggen de tarieven ook op 0,50 cent per 14 minuten.

Drukte
Als we een drankje doen bij De Gulle Gaper, kunnen we op deze dinsdagochtend nog net een van de laatste tafeltjes bemachtigen. Een goed teken natuurlijk voor een horecazaak. In de winkels zelf en op straat zijn ook flink wat klanten te vinden.

Opvallend
De feloranje kleuren van de sportschool Basic Fit, midden tussen alle winkelpanden, vallen enorm op. Al is het niet storend, zo vindt de jury. „Ook is de straat vrij lang en zijn er op bepaalde punten veel winkels gecentreerd bij elkaar", zegt Van der Plas.

Hoogtepunt
Wie in Ede woont, hoeft niet uit te wijken naar een andere stad om aan leuke kleding, schoenen of andere artikelen te komen. De keuze is vrij groot. De enkele wat meer aparte winkeltjes vormen daarom een fijne toevoeging aan de bekende ketens.

Dieptepunt
Het winkelaanbod is nogal veel van hetzelfde, weinig winkels springen er echt tussenuit. Hierdoor is de Grotestraat nogal doorsnee. In het gedeelte van de straat waar we ons shopavontuur beginnen staan ook wat panden leeg. Van ondernemers horen we dat de lege panden de afgelopen maanden steeds meer gevuld zijn.

Leukste winkel
Boekenwinkel Paard van Troje is favoriet bij de jury: een boekhandel met een ruim assortiment. Bij de lancering van het nieuwste Harry
Potter-boek was er laatst nog een feestje in de winkel, vertelt Julia Hofstede, een van de eigenaren van de zaak. „We waren een van de weinigen die zoveel aandacht gaven aan het nieuwe boek. Met dit feest haalden we zelfs RTL Nieuws en Hart van Nederland", vertelt ze. Ook de Flying Tiger is geliefd bij de jury. „Die zit in wel meer steden, maar je kunt er leuke spullen krijgen", aldus Van der Plas.

Mening consument
De Edese Petra (47, liever geen achternaam) maakt even een rondje door de winkelstraten van haar woonplaats. Dat doet ze niet vaak, vertelt ze. „Ik rijd liever naar Veenendaal, daar is het veel gezelliger. In de Grotestraat zijn bijna geen terrasjes en er zijn maar weinig aparte winkels. Jammer dat er niet meer is te beleven."

Eindoordeel jury
Erg veel indruk maakt de Grotestraat niet op de jury. „Maar de keuze is wel groot. Als je hier woont, hoef je niet naar een andere stad om te scoren wat je nodig hebt", zegt Van der Ven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

De Vallei